Regija Valtellina u Lombardiji izgleda poput slikovnice planina i dolina, slikovitih sela i vinograda, a smjestila se sjeveroistočno od jezera Como. Zimi je popularno odredište skijaša, ljeti ondje dolaze oni koji žele uživati u prirodi, ali i hrani. Iako ondje postoji nekoliko gradova i sela, Valtellina je predivna upravo zbog prirode. Između planinskih obronaka i šumskih dolina nalazi se i nekoliko lječilišta, poput primjerice onog u Bormiju. Pogledate li Valtellinu na karti, primijetit ćete da ima zakrivljeni oblik slova U, sa Sondriom na dnu, Morbegnom i Chiavennom u zapadnom dijelu te Tiranom i Bormiom u istočnom dijelu. Krenete li pak prema sjeveru, stići ćete u Švicarsku.

Istočno od jezera Como, uz rijeku Adda pronaći ćete vinograde, kojih ne nedostaje niti oko Sondriona, zanimljivog povijesnog grada. Od tamo možete doći do Bernina, planine koja je popularne za sportove na otvorenom tijekom cijele godine. Iz Tirana pak kreće popularni turistički vlak za Saint Moritz.

Sjeveroistočno od Valtelline smjestio se Nacionalni park Stelvio i poznati skijaški centri Alta Valtelline kao što su Santa Caterina Valfurva, Livigno, Bormio i Valdidentro. Ljeti skijaše zamijene biciklisti i planinari. Gotovo cijeli kraj ispresijecan je stazama, od laganih do zahtjevnijih uspona kroz krški kraj. Uređene biciklističke staze Sentiero Valtellina (duga 100 kilometara) i Ciclabile della Valchiavenna (duga 50 kilometara) prolaze predivnim krajolikom, počevši od jezera Como te slijedeći rijeke Addu i Meru prema istoku, odnosno sjeveru. Rute većinom prate i željezničku prugu pa ako se umorite pedalirajući, uvijek možete uskočiti u vlak. Obje biciklističke staze su prilično ravne sve dok se ne počnete udaljavati od jezera Como.

Osim prirode, vrijedi istražiti i hranu. Valtellina kuhinja razlikuje se od one u ostatku zemlje, a okusima i mirisima pridonose domaće namirnice. Životinje koje se slobodno vrzmaju po zelenim pašnjacima i poljima zaslužne su za jedinstvene sireve i meso, a Valtellina je poznata i po izvrsnom vinu. Česta su i jela od heljde, hraniteljice sjevera Italije koja se koristi u raznim receptima. Maslac, mlijeko i sušeni mesni proizvodi također su neraskidivi od gurmanske tradicije tog kraja.

Valtellina - 4 Valtellina - 4 (Foto: Getty Images)

Sciatt, specijalitet koji dijeli ime s nazivom za žabu, jedno je od tradicionalnih jela – fritula od heljdinog brašna punjenih sirom koje se najčešće jedu kao predjelo. Od heljdinog brašna nastaju i pizzoccheri, kratki, ali široki rezanci s kremastim sirom i povrćem te maslacem od kadulje. Počasno mjesto na stolu ima bresaola, usoljena i sušena govedina koja se ne može proizvesti nigdje drugdje nego u Lombardiji. Nakon što se ukloni masnoće meso se začini začinima kao što su cimet, muškatni oraščić, češnjak i papar, zatim soli i suši. Prepoznat ćete je po izrazito crvenoj boji i primamljivoj aromi. Kravlji sir Valtellina Casera ponos je tog kraja pa ga obavezno vrijedi probati, bilo na plati ili jednom od jela kojima daje aromatične note planinskog bilja. U svakom slučaju, na sjeveru Italiji nećete ostati gladni, niti žedni predivnih krajolika i izvrske kapljice. 

Jurski park na hrvatskom otoku: Čudesna uvala koju turisti još nisu okupirali Dugi otok Dugi otok - 2 Dugi otok - 1 +1 Dugi otok

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju