Dugi otok koji se proteže na pučini nedaleko od Zadra broji 40 kilometara ljepote. I dok je južni dio otoka oko starog ribarskog naselja Sali poznat po predivnoj Telaščici, „prsti“ poluotoka na sjeveru diraju more. Park prirode Telaščica sa svojim jezerom Mir nudi predivne prizore koji privlače nautičare, a istražiti vrijedi i Božavu, Soline, Verunić i Veli Rat, oko kojih su se smjestile lijepe plaže i uvale.

Tko poželi, može krenuti i do sjeverozapadne točke otoka kojom dominira svjetionik Veli rat, visok 42 metra koji nudi i smještaj za posjetitelje. Odlučite li krenuti na tu stranu, nemojte propustiti zalaske sunca koji su ondje osobito čarobni.

Među ljepotama Dugog otoka ističe se i mirna azurna uvala Brbinjščica, smještena nasuprot Brbinja. Uvala Brbinjšćica, okružena moćnim stijenama i spiljama, jedno od najsigurnijih sidrišta prema otvorenom moru na otoku.

Zbog pronalaska okamenjenih kosti dinosaura kao i sedimentnih stijena s mnoštvom fosila Brbinjščicu nazivaju i „Jurskim parkom Dugog otoka“, a upravo zbog geomorfološke raznolikost, uvala privlači i ronioce. Fosil dinosaura na kamenim grebenima uočio je 2011. godine prirodoslovac Donat Petricioli, a daljnje istraživanje je pokazalo kako je star oko 100 milijuna godina, baš kao i brojne okamine riba i biljaka.

Slika nije dostupna Putovanja Jezero s pogledom na more: Hrvatsko čudo prirode koje treba vidjeti uživo

U blizini je i prirodni fenomen Zmajevo oko, nastao trošenjem vapnenca te morska špilja Golubinka. Hodnik ispod površine koji razdvaja Zmajevo oko od mora istražuju vješti ronioci, a vještine i opreza potrebno je i za istraživanje špilje na kraju koje se nalazi mala plaža. Za dana bez vjetra i valova u Golubinku se ulazi kajacima, a hrabriji posjetitelji skaču s visoke stijene da bi ušli kroz uski prolaz. Kako se ne bi doveli u opasnost, ljeti se preporučuje posjetiti špilju ujutro, prije nego što maestral digne valove.

I mi smo za nekoga Hrvatistan: Znate li zašto imena brojnih država završavaju na "stan"? Pakistan Pakistan Turkmenistan +0 Ark Citadel, Buhara, Uzbekistan - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju