Španjolska nije samo jedna od najposjećenijih europskih zemalja – premda, kako i ne bi bila kraj Barcelone, Madrida, Ibize…? Njena povijest, krajolici, kultura, arhitektura i stil života ono su što mami turiste sa svih strana svijeta, pa je tako i Španjolska jedna od zemalja čiji se utjecaj najviše proširio po cijelom svijetu.

Španjolski jezik, španjolska glazba, pa čak i telenovele rasprostranjene su diljem svijeta. Jedna od naših najdražih stvari koje su nam došle iz Španjolske i koje nas njoj mame je definitivno tako i španjolska kuhinja. Jedno od najpoznatijih jela je slavna paella, riža s plodovima mora i povrćem te začinima.

Gotovo je nemoguće posjetiti Španjolsku bez uživanja u ovoj nacionalnoj delikatesi, a upravo za grad Valenciju kažu kako se u njoj pravi i jede najbolja paella na svijetu. Stoga, ljubitelji paelle – pravac Valencia!

Smještena na istočnoj obali Španjolske, Valencia je koljevka palle. Klima je u ovom podneblju idealna za uzgoj riže, pa je tako stanovnici jedu već stoljećima u raznim oblicima. Poljoprivrednici koji su radili u unutrašnjosti kuhali bi rižu u ravnim tavama, s dodatkom mesa i povrća koje bi im se našlo pri ruci. Bio je to zadovoljavajuć obrok koji se lako skuha nakon dugog i napornog fizičkog rada svakoga jutra.

Paella je jedno od onih jela za koje se kaže – toliko recepata koliko kuhara. No, kažu kako je paellu najbolje kuhati u onom iskonskom, tradicionalnom obliku. Ono uključuje piletinu ili zečetinu, puževe, mahune i šafran. S ovom kombinacijom dobivate na lutriji.

Naravno, danas paellu možete pronaći diljem Španjolske i svijeta u mnoštvu varijanti koje su jednako ukusne kao i originalna verzija. Tako je s vremenom paella s plodovima mora postala popularnija, jer su je obožavali u gradovima poput Barcelone i Seville.

No, Valencia i dalje ostaje destinacija poznata kao dom paelle, pa ne čudi što brojni ljubitelji hrane dolaze ovdje često motivirani željom da okuse pravu domaću paellu. Neka od najboljih mjesta na kojima ju možete pronaći su restorani Levante, La Pepica, La Riua i Casa Carmelo. Dobar tek!

Spaja more i kopno: Recept za šarenu španjolsku paelllu kojoj je nemoguće odoljeti Paella - 8 Paella - 7 Paella - 6 +4 Paella - 1

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju