Na zapadu Slovenije, podno planine Krn i kraj Nacionalnog parka Triglav, kraj doline rijeke Soče, smjestilo se malo selo Drežnica. Sad kada smo sve ovo nabrojali, vjerojatno ni ne treba više razloga da se zaputi u susjedstvo, no istaknimo ipak po čemu je posebna Drežnica – toliko da ju je zamijetio čak i slavni BBC.

Okružena planinama, potocima i slapovima te livadama, Drežnica je mjesto gostoljubivih domaćina koji joj daju poseban šarm. Koliko je duše u ovom mjestu otkriva i naizgled obična crkva kakvu ima svako selo – no, drežnička crkva u sebi skriva slike koje su izradili slavni slovenski slikari Zoran Mušič i Avgust Černigoj tijekom Drugog svjetskog rata. Fun fact: u njoj se 2009. godine oženio bivši slovenski premijer Janez Janša.

Čak i samo ime sela insinuira romantiku. Drežnica se prvi put spominje u 13. stoljeću, a korijen riječi je isti kao u Drežnika i Dresdena – potječe od slavenske riječi za šumu. Tako je svojedobno zapisana kao šumski potok i šumsko selo.

No, rekli smo da ju je zamijetio BBC, pa kako to? Novinari BBC-a zamijetili su zapravo simpatične stanovnike Drežnice koji goli trče po okolnim livadama. Riječ je o posebnim sortama koza kojih je ostalo svega 600-injak u cijeloj Sloveniji. Ovdje uživaju u zelenim prostranstvima, a lokalci ih koriste za spravljanje domaćeg sira od kozjeg mlijeka.

Stoga naravno da nećete otići gladni. U Drežnici možete uživati u lokalnoj turističkoj farmi Kranjc te domaćinstvima u kojima ćete se osjećati poput lokalca. Hrana je domaća, pa ćete imati priliku uživati u punom okusu domaćeg sira, mlijeka, marmelade, meda i sl. Posebna je delicija tzv. frika – sir pomiješan s jajima, slaninom i krumpirom. Sir je ovdje glavni sastojak u svemu, logično.

Drežnica je odlična polazna točka za brojne izlete u okolici. Nedaleko od sela nalaze se slapovi Kozjak, Curk, Sopota i Krampez, a tu je i poznata Snježna jama. Naravno, tu su već spomenuta dolina rijeke Soče i Nacionalni park Triglav, pa ćete imati materijala za mjesec dana odmora ako poželite.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju