Tek što smo se prestali čuditi prizoru vilice zabodene u jezero, stiže još čudnih prizora iz Švicarske. Nakon spomenika vilici u gradiću Vevey, odlazimo do Ženeve gdje se nedaleko od UN-ovih ureda nalazi još jedan neobičan spomenik.

Čak 12 metara visok i gotovo 6 tona težak: spomenik potrganom stolcu. Spomenik stolcu kojem je jedna noga potrgana osmislio je švicarski umjetnik Daniel Berset, a poanta je bila podsjetiti političare na opasnost od nagaznih mina i kazetnih bombi.

Inspiracija je krenula od projekta „Broken chair“ (tj. Potrgani stolac) kojeg je pokrenuo Paul Vermeulen, osnivač međunarodne nevladine organizacije koja pomaže osobama s invaliditetom. Projektom je htio apelirati na potpisivanje sporazuma o zabrani mina 1997. godine.

Iste godine postavljena je i ova skulptura. Prvotni plan bio je ostaviti ju tek tri mjeseca dok se ne potpiše sporazum, no mnogo zemalja nije potpisalo sporazum. Među njima su tako primjerice SAD, Rusija, Kina, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat, Indija, Izrael, Iran i drugi.

Skulptura stolca bez noge tako je ostala stajati sve do 2005. godine kada je privremeno maknuta zbog radova na tom području, a ponovno je vraćena na istu lokaciju 2007. godine. Tako i dan danas stoji ovaj moćni ali i tužni podsjetnik na to da su najveće žrtve mina i bombi civili, među kojima je i velik udio djece…

Prizor koji "bode" u oči: Spomenik vilici zabijenoj u prekrasno jezero Spomenik vilici u Veveyu, Švicarska - 1 Spomenik vilici u Veveyu, Švicarska - 2 Spomenik vilici u Veveyu, Švicarska - 3 +1 Spomenik vilici u Veveyu, Švicarska - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju