Velika jezera (Great Lakes) su najveća skupina slatkovodnih jezera na svijetu, a čine ih Superior, Michigan, Huron, Erie i Ontario. Ukupno sadrže čak 20 posto ukupne količine svjetskih zaliha pitke vode i toliko su velika da se vide s Mjeseca.

Jezero Huron smjestilo se između Michigana i Ontarija, a sa svojih 59 570 četvornih kilometara čini treće slatkovodno jezeru po veličini na svijetu. Dugačko je nevjerojatnih 332 kilometra, a ondje ćete pronaći brojne zanimljivosti kao što je Turnip Rock.

Veliki brat kamena Brela

Slikovita stijena koja se smjestila u saveznoj državi Michigan, smatra se jednim od najljepših prirodnih čuda jezera. Ne možemo ne primijetiti sličnost s kamenim simbolom Brela, no Šakanov veliki brat  ipak je nešto impozantniji kad je riječ o veličini. 

Kaspijsko jezero Putovanja Možete li ih sve nabrojati? 5 najvećih jezera na svijetu

Popularna atrakcija zbog koje turisti posjećuju mjestašce Port Austin nalazi se na otprilike dva i pol sata vožnje od Detroita. Izgledom podsjeća na divovsku repu, kojoj i duguje ime. Kamena repa, koja djeluje kao da odolijeva gravitaciji, dom je drveću čije se krošnje uzdižu na šest metara visine. Zbog neprestanog djelovanja valova mekana vapnenačka stijena neumorno gubi centimetre u struku.

Turnip rock - 3 Turnip rock - 3 (Foto: Shutterstock)

Turnip Rock popularna je destinacija za izlet kajakom, ali putovanje nije nimalo lagano pa se ne preporučuje onima koji nisu u dobroj formi. Ne samo da traži višesatno veslanje, djelomično i po otvorenom moru, nego opasnost predstavljaju i nagle promjene vremena. Gotovo svi koji se odluče na izlet kajakom do Turnip Rocka vraćaju se zadovoljni, ali umorni. Tko želi, može krenuti i na nešto skuplji, ali sigurniji izlet turističkim brodom. 

Možete li ih sve nabrojati? 5 najvećih jezera na svijetu Superior Michigan Huron +0 Kaspijsko jezero

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju