Jedna od najpopularnijih hrvatskih plaža koju na Instagramu i drugim društvenim mrežama podjednako hvale Hrvati i turisti nalazi se u Brelima.

Punta rata osvojila je i brojne novinare koje su o njezinim ljepotama pisali na svojim portalima, poput primjerice Forbesa, Huffington Posta ili Business Insidera, a detalj koji ne prestaje fascinirati jest kamen poznat i kao Šakan ili kamen Brela. O tome kako je kamen dobio ime Šakan i dalje se nagađa.

Neki smatraju da podsjeća na šaku koja izlazi iz mora, a drugi tvrde da ime potječe od sredozemnih medvjedica koje su se ondje okupljale, a lokalci su ih prozvali šakani, uz druga imena kao što su „morski čovik“ ili „morski fratar“. Šakan je definitivno jedan od najljepših ukrasa lijepe šljunčane plaže smještene na rtu prekrivenom borovom šumom.

Na kamenu koji se najvjerojatnije odlomio od stijena prije dosta godina rastu borovi, ali i druge biljke kojima ne smetaju bura ni vjetar. No korijenje borova polako, ali sigurno bespoštedno lomi i mrvi taj simbol Brela, a koliko će kamen uspjeti odolijevati i hoće li ljudska ruka intervenirati, to ćemo tek vidjeti.

Komadić raja: Pet prekrasnih hrvatskih plaža na kojima nedostatak bara ništa ne znači Mali Bok, Cres Plave grote, Cres Sveta Nedjelja, Hvar +3 Žuljana, Pelješac

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju