Iako nas većina obožava more, mnogi nemaju ništa ni protiv plivanja i odmora na jezerima. A zašto uostalom i bi, kad su neka velika poput mora. U svakom slučaju, mi vam donosimo pet najvećih jezera na svijetu, pa ako se netko odluči posjetiti koje, samo naprijed...

Kaspijsko jezero 

Ovo jezero, znano još i kao Kaspijsko more sa svojih 371 tisuća četvornih kilometara najveća je voda smještena na kopnu na svijetu. Graniči s Kazahstanom, Rusijom, Turkmenistanom, Azerbajdžanom i Iranom, a zapravo je riječ i o svojevrsnom „bazenu“ koji se nalazi 27 metara ispod razine more. Sama voda u jezeru pomalo je slana, ali znatno manje od drugih mora ili oceana.

Jezero Superior 

Najveće iz skupine Velikih jezera ima 82 tisuće četvornih kilometara, a nalazi se uz granicu Kanade i Sjedinjenih Američkih Država. Njegove obale dotiču kanadsku državu Ontario, ali i američke Minnesotu, Wisconsin te Michigan. Jezero ima i veći volumen od ostalih Velikih jezera, točnije, ono samo sadrži više vode od sva preostala četiri velika jezera zajedno. Na njemu se nalaze i brojni otoci.

Superior Superior (Foto: Shutterstock)

Jezero Victoria 

Najveće jezero Afrike, dotiče obale Ugande na sjeveru, te Kenije i Tanzanije na istoku i jugu. Pokriva površinu od 68 870 četvornih kilometara. Jezero je znano po divljim životinjama, a u njemu se mogu naći mnogobrojne riblje vrste. Mnoge od tih riba popularne su za ribolov koje možete loviti s gotovo tri stotine otoka.

Jezero Huron

Riječ je o još jednom od pet Velikih jezera, a ovo se smjestilo između Michigana i Ontarija. Sa svojih 59 570 četvornih kilometara čini treće slatkovodno jezeru po veličini na svijetu, koje je smješteno na gotovo 180 metara nadmorske visine, te njegova prosječna dubina iznosi 60 metara. Dugačko je nevjerojatnih 332 kilometra, a na njemu se smjestio i otok Manitoulin, najveći otok planete okružen slatkom vodom.

Jezero Michigan

Treće najveće jezero Sjeverne Amerike ima 57 757 četvornih kilometara i graniči s nekoliko zemalja SAD-a, uključujući Illinois, Indianu, Michigan i Wisconsin, te je najveće jezero koje se u cijelosti nalazi unutar jedne zemlje (SAD). Na njegovim obalama leži i nekoliko velikih gradova, poput Milwaukeea i Chicaga.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju