Toranj Belem ili kako ga još zovu, Toranj sv. Vinka, poznati je utvrđeni toranj u Lisabonu. Točnije, na lisabonskoj obali u četvrti Santa Maria de Belem.

Ovaj simbol portugalske pomorske i trgovačke moći u 16. stoljeću izgrađen je u obrambene svrhe na ušću rijeke Tajo u Atlantski ocean. Nekada je stajao na otočiću kraj obale, no s vremenom je prirodnim nasipanjem ušća „prišao“ obali.

Kasnije će poslužiti i kao zatvor za političke zatvorenike, te carinica za brodove. U 20. stoljeću je obnovljen, uljepšan za javnost i sve brojnije turiste te pretvoren u svjetionik. Štoviše, 2007. uvršten je na popis „Sedam čuda Portugala“.

Arhitektura koja govori sve

U prizemlju možete vidjeti čak 16 prozora sa spremnim topovima, te sobe u kojima su držani zatvorenici. Pet katova tornja povezano je uskim spiralnim stepenicama što može biti zeznuto kada u sezoni ovdje navali više ljudi – stoga savjet: dođite ujutro čim se toranj otvori (oko 10 sati).

Za njegov specifičan izgled i arhitekturu zaslužan je, između ostalih, kasnogotički manuelinski stil – način ukrašavanja u portugalskoj arhitekturi koji koristi puno morskih motiva (brodovi, sidra, uže, školjke), prizora zemljopisnih otkrića, pa čak i istočnjačkih ornamenata.

U to doba Portugal je bio pomorski i trgovački jaka zemlja (sjetimo se ekspedicija koje je predvodio Vasco da Gama), a cijeli stil dobio je ime po tadašnjem kralju Manuelu I. Portugalskom. Bilo je to doba ponosa i slave – ne samo Portugala već i cijelog svijeta koji je ušao u eru velikih otkrića.

Prosljeđivanje poklona: ono što mi radimo s bajaderama, portugalski kralj radio je s egzotičnim životinjama

Primjerice, ako dobro pogledate, na fasadi tornja uočit ćete male likove nosoroga. U to doba Europljani nisu znali ni što je to, ili ga barem nitko nije prikazao u umjetnosti.

Nosorog je u Portugal stigao 1515. godine kao diplomatski poklon iz Indije. A kada je stigao, zakoračio je na portugalsko tlo baš u blizini Belem tornja. Kada je kralju dosadio, proslijedio ga je kao poklon Papi Leu X od kojeg je žicao političke usluge. Jadna životinja nikad nije ni stigla u Italiju jer je stradala u brodolomu, ali su priče o njenom postojanju inspirirale umjetnike koji su ga ovjekovječili.

Posjetite također…

Povijest je inspirirala umjetnost, a umjetnost danas priča o povijesti. Baš zato što su oboje od iznimne vrijednosti, UNESCO je toranj Belem kao simbol i mjesto njihova spajanja uvrstio na popis mjesta svjetske baštine u Europi, zajedno s obližnjim Jeronimitskim samostanom. Upravo u njemu je Vasco da Gama proveo noć u molitvi prije nego se otisnuo na veliko putovanje za Indiju.

Kao što smo napomenuli, ovdje zna biti gužva u ljetnim turističkim danima, pa ako ju želite izbjeći, dođite u jutarnjim satima. S obzirom da toranj nije velik, za razgledavanje vam je potrebno oko pola sata.

Osim karte za ulaz u toranj, možete kupiti kombinirane karte za Jeronimitski samostan i Nacionalni arheološki muzej po povoljnijoj cijeni.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju