Mnogi izbjegavaju ovo doba godine za putovanja jer smatraju da je puno ljepše neku od sljedećih "toplih" destinacija doživjeti kad žive na termometru pokazuju više stupnjeva. No ova odredišta itekako imaju prednosti i zimi jer je u njima temperatura i u najhladnijem dobu godine ugodna, a još važnije – tad nema ni gužvi. Krenimo!

Gozo, Malta

Otočić Gozo udaljen je kratkom vožnjom trajektom od Malte. Šetnice uz more, nestvarne boje prirode i neoromanička arhitektura Bazilike moraju vas oduševiti. Večer možete provesti jedući svježe ulovljenu ribu i pijuckajući izvrsna malteška vina. Ukratko - uživajući.

Gozo Gozo (Foto: Shutterstock)

Jezero Vouliagmeni, Grčka

Samo 20-ak kilometara južno od Atene nalazi se jezero koje je u zimskim mjesecima toplije od mora zbog termalnih izvora. Izvori navodno imaju ljekovita svojstva, a zimi jezero posjećuje znatno manji broj turista nego ljeti, što ga čini odličnim izborom za zimski izlet. Oni hrabri, naravno, rado u njega i uskoče.

Napulj, Italija

Južna Italija mnogima će ljeti jednostavno biti prevruća. S druge strane, "na jugu i zime su od zlata", što Napulj čini idealnim za posjet u "hladnijem" dijelu godine. Maradonin grad diči se beskrajnim trgovima i najboljim pizzama na svijetu. Pored grada nalaze se i nevjerojatni Pompeji, koje također ne smijete preskočiti, a tu su i otoci Capri, Ischia...

Cala Deia, Mallorca Cala Deia, Mallorca (Foto: Getty)

Mallorca, Španjolska

Iako u zimskim mjesecima brojni hotelski resorti djeluju prazno i pusto, plaže su i dalje čarobne, kao i planine koje nude prekrasne poglede na Sredozemlje, i to bez čekanja u beskonačnim gužvama. Posebno je zanimljivo na otoku oko 6. siječnja kada se posvuda održavaju proslave povodom Sveta tri kralja. OK, ove ste godine to propustili, ali sljedeće, tko zna...

Porto, Portugal

Drugi najveći portugalski grad oduševljava i usred zime - poznate delicije poput pasteis de nata i najpoznatijeg lokalnog sendviča francesinhe neizostavan su dio putovanja, a kratka vožnja metroom do Matosinhosa vodi do plaže na kojoj možete promatrati surfere kako pokušavaju ukrotiti valove Atlantika.

Planinarenje Ciprom

Staze Adonis i Afrodita na poluotoku Akamas posebno su lijepe i ugodne zimi. Miris borovih šuma osjeti se u planinama Troodos, a iz Pissourija kreću brojne šetnice obalom. Sve to Cipar čini idealnom lokacijom za aktivni zimski odmor.

Kamo ćemo na zimovanje? Pet savjeta koje je dobro znati prije odlaska na zimski odmor izvan države Citroën C4X Citroën C4X Citroën C4X +20 Citroën C4X

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju