Tirkizna obala u Turskoj neumorno puni stupce najljepših turističkih odredišta zbog predivne prirode koju čini slagalica predivnog mora, plaža, kao i brojnih uvala koje privlače jedriličare, paraglajdere i posjetitelje iz cijelog svijeta. Laguna Ölüdeniz, odnosno „Mrtvo more“ ili nevjerojatno fotogeničnan grad Fethiye neke su od obaveznih stanica uz jugozapadnu obalu Turske koja je u antičko doba bila poznata kao Likija.

Danas je taj kraj poznat i kao jedan od 10 najboljih svjetskih trailova. Put Likije prati označene putove oko poluotoka Teke do Antalye. Ruta od 500 km vodi kroz borove i cedrove šume ispod planina koje se uzdižu gotovo na 3000 metara, pokraj sela, zadivljujućih pogleda na obalu, ali i ruševina. Oni kojima je cijeli put ipak prevelik zalogaj, odlučuju se na istraživanje kraćih dionica.

Ölüdeniz je jedan od najčešćih motiva na razglednicama Tirkizne obale. Pješčani sprud zaštićen od valova i vjetrova remek-djelo je prirode, a posljedica toga je i velik broj turista koji ondje ljetuju zbog čega gužve znaju biti poprilične. Hotela, restorana, barova i trgovina ima u izobilju, a šušuru doprinosi zvuk morskih skutera.

Osim plave lagune zaštićene unutar Nacionalnog parka Ölüdeniz, i jedne od najljepših plaža na svijetu - Kumburnu, znatiželju budi i Dolina leptira koja je svake godine domaćin tisućama leptira, monarha koji se ondje zadržavaju tijekom migracijske rute u kasno proljeće. Bajkovitom prizoru doprinose šetnice s pogledom na slapove.

Očuvane ruševine drevnog grada duhova Kayaköya inspiracija su mnogim lokalnim umjetnicima koji ondje dolaze uživati u miru, a u klancu Salikent traži se hladovina i odmor od visokih temperatura.

Poželite li krenuti prema tom dijelu Turske i diviti se prirodi bez gužvanja s drugim posjetiteljima bolje je bukirati smještaj u proljeće ili jesen, a zimi se ondje prosječne temperature ne spuštaju ispod šest stupnjeva.

Nestvarni bazeni Molare: Tirkizna mediteranska oaza dostojna Maldiva kojoj ljudi hrle na kupanje Molara, Sardinija - 1 Molara, Sardinija - 2 Molara, Sardinija - 3 +5 Molara, Sardinija - 10

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju