Tirkizna obala u Turskoj neumorno puni stupce najljepših turističkih odredišta zbog predivne prirode koju čini slagalica predivnog mora, plaža, kao i brojnih uvala koje privlače jedriličare, paraglajdere i posjetitelje iz cijelog svijeta. Laguna Ölüdeniz, odnosno Mrtvo more ili nevjerojatno fotogeničan grad Fethiye neke su od obveznih stanica uz jugozapadnu obalu Turske, koja je u antičko doba bila poznata kao Likija.

Danas je taj kraj poznat i kao jedan od 10 najboljih svjetskih trailova. Put Likije prati označene putove oko poluotoka Teke do Antalye. Ruta od 500 km vodi kroz borove i cedrove šume ispod planina koje se uzdižu gotovo na 3000 metara, pokraj sela, zadivljujućih pogleda na obalu, ali i ruševina. Oni kojima je cijeli put ipak prevelik zalogaj, odlučuju se na istraživanje kraćih dionica.

Ölüdeniz je jedan od najčešćih motiva na razglednicama Tirkizne obale. Pješčani sprud zaštićen od valova i vjetrova je remek-djelo prirode, a posljedica toga je i velik broj turista koji ondje ljetuju, zbog čega gužve znaju biti poprilične. Hotela, restorana, barova i trgovina ima u izobilju, a šušuru doprinosi zvuk morskih skutera.

Osim plave lagune zaštićene unutar Nacionalnog parka Ölüdeniz i jedne od najljepših plaža na svijetu - Kumburnu, znatiželju budi i Dolina leptira. Ona je svake godine domaćin tisućama leptira monarha, koji se ondje zadržavaju tijekom migracijske rute u kasno proljeće. Bajkovitom prizoru doprinose šetnice s pogledom na slapove.

Ölüdeniz Ölüdeniz (Foto: Getty Images)

Očuvane ruševine drevnoga grada duhova Kayaköya inspiracija su mnogim lokalnim umjetnicima koji onamo odlaze uživati u miru, a u klancu Salikent traži se hladovina i odmor od visokih temperatura.

Kayaköy Kayaköy (Foto: Getty Images)

Poželite li krenuti prema tom dijelu Turske i diviti se prirodi bez gužvanja s drugim posjetiteljima, ovo je ljeto idealna prilika da nahranite oči i dušu nevjerojatnim živim razglednicama zbog kojih vas čekaju prizori koje je nemoguće zaboraviti. 

Odlučite li se na putovanje u Tursku, koja slovi kao jedan od dragulja zemalja Orijenta, osim veličanstvenih plaža koje možete vidjeti i brojnih znamenitosti koje će vas ostaviti bez daha, ne zaboravite i sve slasne delicije koje možete i morate kušati. Orijentalna kuhinja poznata je po hrani koja pršti od okusa, raznim začinima, namazima i jako slatkim slasticama. Dok planirate putovanje, ne propuste tjedan okusa Orijenta u obližnjem Lidlu jer vam je to odlična prilika da upoznate okuse istočnih zemalja.

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom LIDL po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju