1. Drvo zmajeve krvi: vlastiti suncobran

Ovo neobično pravilno drvo izgleda kao da je svaki dan na frizuri, no upravo taj izgled pomogao mu je da se adaptira na specifične vremenske uvjete. Tako recimo njegova krošnja nalikuje na suncobran i pruža zaštitu i sjemenu koje padne na tlo – ovo ujedno objašnjava i zašto uvijek rastu blizu jedni drugih. Ime je dobilo po crvenoj smoli koju luči, a može živjeti i tisuću godina. Uistinu, drvo – zmaj!

Pronaći ćete ga na otočju Sokotra pored saudijskog poluotoka i afričkog roga. Baš zbog izoliranosti mjesta na kojem se nalazi, ovdje ćete pronaći brojne endemske vrste među kojima je i ovaj ljepotan.

2. Baobab: najljepša avenija Madagaskara

Drvo čvrstog, visokog i debelog stabla i manjih, čvrstih grana pomalo nalikuje na ruku koja završava otvorenim dlanom i raširenim prstima. Jedan od najdebljih i najpoznatijih bio je onaj u Južnoj Africi čiji je obujam iznosio čak 47 metara! Bar dok se nije rascijepio na dva dijela…

Baobab je nacionalni simbol Madagaskara. Upravo na Madagaskaru možete pronaći možda najljepši prizor ovog drveća, poznat kao Avenija Baobaba. Nije samo praktično i dostupno – cesta je jednostavno jedna od onih koje morate proći na svojim putovanjima.

3. Drvo života: špaga od korijenja

Nije riječ o naročito misterioznoj i egzotičnoj vrsti budući da se radi o podvrsti nama poznate smreke, no ovo drvo privuklo je pozornost svijeta. Raste na pukotini između dviju stijena pri čemu mu korijenje služi za držanje. To korijenje izgleda kao noge koje idu u špagu.

Svake godine pod vlastitom težinom spusti se za nekoliko centimetara, no još uvijek se drži i opravdava svoj nadimak: drvo života.

4. Anđeoski hrast: tužna uspomena iz doba američkog robovlasništva

Oko 500 godina staro drvo nalazi se u istoimenom parku u Južnoj Karolini. Visoko je oko 20 metara, no ono što je impresivno kod njega je razgranata krošnja koja stvara hlad na čak 1 600 metara kvadratnih!

Iako mu ime djeluje anđeoski i nježno, njegova povijest je tužna. Nekada je služio kao zaklon aktivistima za građanska prava koji su ovdje dolazili na piknik i druženje u miru, a ime je dobio po čovjeku Justusu Angelu i njegovoj supruzi Marthi. U narodu još kruže priče o duhovima nekadašnjim robova koji se nekad pojavljuju u obliku anđela oko drveta.

5. Dugin eukaliptus: najšarenije stablo svijeta

Šareno drvo u šarenim dijelovima svijeta. Raste na Filipinima, u Indoneziji i okolnim područjima, a ne možete ga promašiti. Njegovo stablo izgleda kao veseli dječji rad na satu likovnog, samo je ovdje u pitanju potpuno prirodan proces.

Brzo raste, pa brzo dosegne i visinu oko 70 metara. Za razliku od ostalih vrsta eukaliptusa, od ovoga se ne pravi ulje i njegova kora nema onaj poseban miris. No, razveselit će vas svojom zelenkastom, ljubičastom, narančastom, žutom i plavom korom. Cvjetovi su mu umjereniji: oni dolaze u bijeloj boji. Sve naopako!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju