Jednom davno, u nekoj dalekoj zemlji... Ne, stop! Radnja se događa u dalekoj zemlji, tj. na dalekom arhipelagu, ali vrijeme radnje je sadašnjost, a mi vas vodimo (pričom, nažalost ne darujemo putovanje) na norveški arhipelag Svalbard, smješten u Arktičkom oceanu.

Zašto je jedna otočna skupina, daleko na sjeveru, toliko uopće važna? Odgovor je i više nego jednostavan – na Svalbardu se nalazi najveća svjetska banka biljnog sjemena. Iako ovakve „banke“ postoje diljem svijeta, ova je najveća i najpoznatija, pa je tako u nešto više od 11 godina postojanja uspjela prikupiti više od milijun različitih vrsta sjemena.

Svalbard Svalbard (Foto: Getty Images)

Također, neke od ostalih banaka nalaze se u zemljama koje nisu posve sigurne (prirodne katastrofe, ratovi), pa je tako 2008. odlučena jednu veliku banku sjemena napraviti na sigurnom mjestu, točnije, ovoj udaljenoj otočnoj skupini koja bi i u slučaju Trećeg svjetskog rata, gotovo sigurno, ostala nedirnuta.

Svrha je da se ovdje sačuva sjeme, ukoliko iz bilo kojeg razloga ono više ne bude dostupno i nestane u nekom dijelu svijeta, tako da o svalbardskoj banci, informatički rečeno, možemo misliti kao o eksternom disku gdje smo smjestili važne sigurnosne kopije. Iako teritorijalno pripada Kraljevini Norveškoj, treba reći da pravo na njega polažu zemlje koje sjeme doniraju te razne institucije diljem svijeta.

Svalbard je udaljen tek 1000 kilometara od Sjevernog pola a prostire se na 62 tisuće četvornih metara (usporedbe radi, Lijepa Naša prostire se na cca 6 tisuća manje). Naseljeno je tek par otoka, a ukupno tamo živi 2700 stanovnika (ovi moraju biti u zenu, s obzirom na udaljenost i vremenske uvjete).

Svalbard Svalbard (Foto: Getty Images)

S obzirom da je za sjeme bitno čuvanje na niskim temperaturama, to je još jedan od razloga za odabir Svalbarda. Naime, tu termometar nikad ne pokazuje više od 4 stupnja, pa su uvjeti idealni, a ne može zaprijetiti niti podizanje razine mora, jer je banka sagrađena na – 130 metara visine.

Eto, ukoliko vam zafali sjemena znate gdje se možete javiti, ili, ako ste za život usred Arktika, prokopajte malo o Svalbardu jer tko zna, možda baš tamo pronađete novi dom za sebe i prestanete se opterećivati svakodnevnim nebitnim stvarima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju