Današnji prizor počinje s Loch, ali srećom ne uključuje nikakva čudovišta. Na samom sjeveru Škotske smjestilo se jezero (Loch) Shin. Okruženo zelenilom prirode i pomalo zabačeno, na ovom mjestu nećete pronaći baš mnogo stanovnika – oni koji žive u blizini uglavnom se bave poljoprivredom.

No, netko je očito odlučio da bi ovo jezero bilo zgodno za život. Ne zemlja pored jezera, već baš samo jezero. Zateknete li se ikad tamo, zateći će vas neobičan i sladak prizor vjerojatno najmanje kućice koju ste ikada vidjeli. Jedna soba s dva prozora i lijepim dvorištem: to je tzv. Wee Hoose ili Broons Hoose. Hoose znači „kuća“ (house), no ovako ćete lakše zamisliti njeno ime sa škotskim naglaskom.

Jedna legenda kaže kako je prije 200 godina baš ovdje gospodin poznat kao Jock Broon odlučio sagraditi kuću na malom komadu zemlje koji viri iz jezera. Ishodio je dozvolu od lokalnog službenika kojem je u zamjenu proslijedio svoje vrijedno znanje o proizvodnji viskija. Tek što se nastanio na jezeru, gospodin Broon stradao je u neobičnoj lovačkoj nesreći, upucavši sam sebe u nogu.

Istina je nešto drugačija, no očito nije moglo bez malo mašte i viskija. Naime, kućica na jezeru izgrađena je nedavno, prije 20-ak godina, u svrhu zabave koja se održavala u obližnjem selu Lairg Gala. Cijelu priču o gospodinu Broonu izmislio je jedan od graditelja bez posebnog razloga – vjerojatno radi zabave.

Kako su im posjetitelji počeli dolaziti da vide ovo malo čudo, stanovnici su se odlučili zabavljati do kraja – postavili su lažne „edukativne“ ploče o kući za koje su koristili fotografije samih sebe i izmišljene priče. Jedan od njih objasnio je to ovako: „Živimo u takvom dobu da nam svima dobro dođe malo smijeha“.

Nije bilo potrebno dugo da kućica potakne maštu drugih, pa tako danas neki tvrde da je to vikendica čudovišta s jezera Ness. Kako god bilo, mala jednosobna prizemnica ljubimica je okolnog stanovništva koje ju pazi i renovira svaki put kad zatreba, pa će vas sigurno i dočekati jednom kada odlučite navratiti. A i stanovnici djeluju kao ljudi s kojima bi bilo zabavno popiti koji viski.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju