Stockholm kao grad koji obuhvaća 14 otočića i kojeg krasi više od 50 mostova i više od 50 muzeja poziva na istraživanje. Često za ovu destinaciju možemo pronaći jeftine povratne avionske karte, stoga krenite u istraživanje. Slovi kao otvoreno mjesto dostupno za bilo koga, stoga idemo vidjeti što u njemu istražiti i gdje se zadržati.

Javni prijevoz u Stockholmu

Ako ste u Stockholmu i zatreba vam javni prijevoz, dostupni su vam autobusi, podzemna željeznica, prigradski vlakovi, tramvaji i trajekti. Naš je savjet da za istraživanje grada koristite podzemnu željeznicu jer je najbrža, ali i najjednostavnija za korištenje.

Imajte na umu da, ako koriste autobus, tijekom same vožnje kod vozača nećete moći kupiti kartu u gotovini stoga kupite kartu na vrijeme na posebnim prodajnim mjestima, kioscima, putem aplikacije ili SMS poruke. Jednokratna karta koštat će vas 44 SEK-a što iznosi oko 30 kuna, a vrijedi 75 minuta. Naravno, dostupne su i dnevne i trodnevne karte. Krenite u istraživanje autobusom broj 69 ili pak tramvajom broj 7 koji putuje prema Djurgårdenu.

Muzeji u Stockholmu

Sigurno ste već čuli da se u Stockholmu nalazi preko 50 muzeja. Impozantna je ovo brojka i ljubitelji povijesti i umjetnosti ovdje će doći na svoje. Ako volite ABBA-u, obavezno posjetite ABBA The Museum. Ulaz ćete platiti oko 180 kuna, a ako ste student, 130 kuna. Kupite ih online i izbjegnite čekanje u redovima. Čekaju vas različite memorabilije kao što su instrumenti, zlatne ploče, nagrade, odjevne kreacije s koncerata i još mnoštvo drugih zanimljivosti.

Srame se letjeti: Trebaju li i Hrvati prihvatiti švedski pokret? Avion u zraku Avion Avion +1 Avion

Od poznatijih muzeja tu je još i The Vasa Museum u kojem je izložen brod Vasa, očuvani brod  iz 17. stoljeća i jedinstveno je umjetničko blago. Više od 95% broda je original, stoga ćete svjedočiti pravom povijesnom artefaktu ukrašenom stotinama isklesanih skulptura. Duljine je 69 metara, potonuo je 1628. a pronađen je 333 godine kasnije. Ulaznicu ćete platiti 130 kuna.

Volite li fotografiju, za vas je preporuka da posjetite muzej Fotografiska, jedno od najboljih mjesta na svijetu koje okuplja ljubitelje suvremene fotografije. Godišnje ovdje možete istražiti do 4 velike te 20 manjih izložbi. Od muzeja posjetite još Nacionalni muzej umjetnosti i dizajna gdje se ulaz, osim za vrijeme posebnih izložbi, ne naplaćuje, te Moderna Museet koji je dom umjetninama Picassa, Dalija, Matissa i mnogih drugih.

Osim onih zatvorenih, obavezno se zaputite prema Skansen Open-Air Museum-u, najstarijem muzeju otvorenog tipa na svijetu. U sklopu je štokholmskog zoološkog vrta u kojem su smještene životinje koje su podrijetlom iz Skandinavije. Tu možete vidjeti i Švedsku u minijaturi s prikazom preko 150 farmi i tradicionalnih kuća dopremljenih iz različitih dijelova zemlje. Naučite kako se na ovom području nekad živjelo, ponešto o tradiciji, slavljima i svakodnevnom životu. Cijena ulaznice iznosi 115 kuna za odrasle, a studenti će platiti 100 kuna.

Što još vidjeti u Stockholmu?

U top 10 stvari uz navedene muzeje ubrajaju se i Kraljevska palača koja je rezidencija švedskog kralja s preko 600 soba, i što je najbolje, otvorena je za javnost. Pogodite, u njoj se nalazi ni više ni manje nego 5 muzeja. Ne propustite promjenu straže kad ste već ovdje. Ajmo dalje. Zaputite se i do gradske vijećnice gdje se nalaze poznate 3 krune kao simbol grada, a istražiti je možete samo uz vođene ture.

Povoljno na sjever: Povratne aviokarte iz Hrvatske za Švedsku već od 44 eura Stockholm - 3 Stockholm - 2 Stockholm - 1 +1 Stockholm - 4

Na popis stavite još i Monteliusvägen, 500 metara dugu pješačku stazu s posebno zanimljivim pogledom na Mälaren, gradsku vijećnicu i Riddarholmen čime ćete zaokružiti svoj dan uz zanimljive prizore zalaska sunca.

Gdje se fino jesti?

Kažu da je Stockholm posljednjih godina doživio svojevrsni gastronomski boom i na većini mjesta gotovo sve se vrti oko hrane. Posjetite mjesta kao što su Lilla Ego, Oaxen Krog & Slip, Paradiso, Nook, The Flying Elk, Pocket, Speceriet i mnoge druge, a obavezno kušajte riblja jela i husmanskost, raggmunk, Wallenbergare, gravad lax…Popis je dugačak, a na vama je da otkrijete kakvog su okusa ova jela. Ako poželite, priključite se i nekoj od gastro tura.

Vjerujemo da je 24 sata za Stockholm nedovoljno da upoznate sve čari i dušu ovog zanimljivog grada, no ako ste ograničeni vremenom, vjerujemo da ćete uživati.  

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju