"Miran i dosadan, a vikendom grad duhova u kojem se ništa ne događa“, pričalo se o Luksemburgu koji se našao u društvu nepravedno zanemarenih destinacija. Međutim, Luksemburg nije samo grad poslovnjaka u odijelima, mjesto na kojem se samo radi, a nikada ne zabavlja.

Dovoljno je navečer se zaputiti u jedan od barova u četvrti Rives de Clausen gdje vas može ugodno iznenaditi doza pulsirajuće energije. Danju je taj skriveni biser Luksemburga kao stvoren za mirnu šetnju ili vožnju biciklom uz rijeku Alzette, ali čim sunce zađe ožive restorani i barovi. Šarmu te četvrti na sjeveru grada doprinose ulični murali lokalnih umjetnika.

Lijep, pametan i bogat grad 

Šetalište Chemin de la Corniche, kojem se tepa da je najljepši europski balkon (kako ga je nazvao luksemburški novinar Batty Weber) prolazi duž doline, pružajući uvid u dramatičnu topografiju grada koju čine utvrde isklesane u liticama, duboki klanci i ceste koje vijugaju između drveća. Utvrđeni grad dugo je nosio nadimak Gibraltar Sjevera, a fortifikacijsko naslijeđe i danas budi maštu.

Ostavljanje napojnice negdje se smatra uvredljivim činom Zanimljivosti Kod nas je uvreda kad ne daš ništa, a u ovim zemljama izaziva sram kad pokušaš dati bilo što

Budući da su francuski, njemački i luksemburški priznati kao službeni jezici, a prilika za poslove ne nedostaje, grad je s vremenom počeo privlačiti sve više mladih koji doprinose promjeni krvne slike grada. Magnet za mlade europske stručnjake može se pohvaliti jednim od najviših GDP-a u Europi, a i razlike između muških i ženskih primanja su minimalne.

Kaleidoskop kultura 

Luksemburg broji oko 135 tisuća stanovnika, ali više od 70 posto čine stanovnici zemalja iz cijelog svijeta, što ga čini nevjerojatno raznolikim. Šarolika je i ponuda svjetskih kuhinja pa tako u malome Luksemburgu možete otkrivati restorane talijanskih, grčkih i portugalskih do bangladeških i indijskih i japanskih utjecaja. Razne kulture vide se i u drugim segmentima, a ne samo u gastronomiji, što Luksemburg čini gradom koji ima potencijala razviti se u još zanimljivije i šarolikije mjesto.

Bolje ne može: Dobro došli u najprijateljskiju zemlju na svijetu! Australija - 3 Australija - 2 Australija - 3 +4 Melbourne, Australija - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju