Legendarni Douglas DC-3, proizveden 1944. godine, jedan od simbola Gacke doline, na aerodrom nedaleko od Otočca sletio je prije 47 godina. Taj tip američkih propeleraca koji su napravili revoluciju u zračnom prometu 1930-ih i 1940-ih godina, u srcima Otočana ima posebno mjesto.

Dok su se neki drugi klinci spuštali niz tobogane i pentrali po drveću, malim Otočanima je DC-3 služio kao igralište. Malo je onih koji se mogu pohvaliti da su uživo vidjeli jedan od najznačajnijih transportnih zrakoplova ikad napravljenih pa ne čudi da je Douglas glavna atrakcija otočkog aerodroma (poznatijeg kao Špilnik).

Vjerni čuvari

U vrijeme kada su u Otočcu sagrađene vojne barake rodio se i naziv Špilnik, koji je označavao vježbalište, a zadržao se do danas. Kako su prolazile godine, DC-3 je grizlo vrijeme, ali zahvaljujući čuvarima baštine koji nisu dopustili da avion propadne, vremešna letjelica i dalje zove u Gacku dolinu.

Špilnik - 2 Špilnik - 2 (Foto: Nika Borovac)

Od propadanje je spašena prije gotovo deset godina, kada je skupina entuzijasta i članova Aerokluba Krila Gacke krenula s obnovom aviona. Od tada DC-3 stoji na čeličnom postolju, obnovljene limarije i unutrašnjosti, a nosi i nove boje: još vruće zelenu, sivu i plavu, kakve su i bile na avionu kada je sletio u Liku. Avion je netom obojen, ali prije toga je trebalo poskidati uništene dijelove, brusiti, čistiti… Marljive ruke Aerokluba Otočac, u suradnji sa Gradom Otočcem i članovima Aeroklub Zadar, zaslužne su za obnovu koja nije bila mačji kašalj.

Špilnik - 5 Špilnik - 5 (Foto: Nika Borovac)

Aerodrom se prvenstveno koristi za slijetanje manjih sportskih zrakoplova, a ondje se održavaju i zajedničke vježbe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Vatrogasne zajednice Ličko-senjske županije za obuku vatrogasaca. Na raspolaganju je i izuzetno dugačka, travnata uzletno-sletna pista od 1600 metara duljine i širine 30 metara koju koriste manji sportski avioni.

Osim dobrog, starog Douglasa, na aerodromu se nalaze još dva aviona, Republic F-84 Thunderjet, ne računajući raskoš sportskih letjelica koje se čuvaju u hangaru.

Otočki aerodrom, najbliža zračna luka Plitvičkim jezerima i Sjevernom Velebitu pun je potencijala, a tko zna, možda Douglasov dom uskoro postane i muzej ili kakva druga atrakcija za posjetitelje koja će privući nove posjetitelje u Gacku dolinu.

Kod Mikija nema kerefeka: Omiljeno izletište Ličana u kojem vam neće trebati jelovnik Izletište Miki - 1 Izletište Miki - 3 Izletište Miki - 2 +2 Izletište Miki - 5

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju