Waitomo Glowworm Caves je svjetski poznata atrakcija koja se nalazi na sjevernom otoku Novog Zelanda. Špilje su spektakularan prirodni fenomen koji se sastoji od podzemnih špilja ispunjenih tisućama blještavih plavih svjetala - autohtone Arachnocampa Luminosa, vrste bioluminiscentnog svjetlećeg crva.

Svitnjaci privlače milijune turista svake godine, čineći Waitomo Glowworm Caves jednom od najposjećenijih turističkih destinacija na Novom Zelandu. Špilje nude jedinstveno iskustvo koje ne smijete propustiti tijekom bilo kojeg putovanja Novim Zelandom.

Kada je riječ o prirodnim čudima, malo je stvari koje su tako očaravajuće kao Waitomo Glowworm Caves. Ovaj špiljski sustav na sjevernom otoku Novog Zelanda dom je jedinstvene vrste bioluminiscentnih stvorenja koja osvjetljavaju tamu nezemaljskim sjajem. Ako planirate putovanje na Novi Zeland, posjet Waitomo Glowworm Caves bi svakako trebao biti na vašem popisu.

Idiličan vikend na 3 sata od granice: Posjetite Hallstatt, mjesto na kojemu je priroda nadvladala čovjeka Hallstatt - 5 Hallstatt Hallstatt - 3 +14 Hallstatt - 4

Špilje Waitomo Glowworm su prirodno čudo koje su stvorile sile vode i vremena. Špilje su nastajale milijunima godina dok je podzemna rijeka krčila svoj put kroz vapnenačku stijenu. Danas posjetitelji mogu istraživati špilje i diviti se jedinstvenim formacijama i strukturama unutar njih, uključujući stalaktite, stalagmite i podzemne vodopade. Ali pravi vrhunac Waitomo Glowworm avanture su tisuće svjetlećih crva koji te špilje nazivaju svojim domom.

Zašto posjetiti Waitomo Glowworm Caves?

Mnogo je dobrih razloga da posjetite Waitomo Glowworm Caves. To je potpuno jedinstveno iskustvo kakvo nećete pronaći nigdje drugdje na svijetu. No osim toga, posjet špiljama je prilika za povezivanje s prirodom i divljenje čudima prirodnog svijeta. Bilo da ste iskusni avanturist ili samo tražite novo iskustvo, Waitomo Glowworm Caves zasigurno će vas impresionirati.

Waitomo se nalazi na sjevernom otoku Novog Zelanda, oko dva i pol sata vožnje od Aucklanda. Do Waitoma možete doći na nekoliko načina, uključujući automobilom (rent-a-car), autobusom ili pridruživanjem vođenoj grupi s vodičem. Ako letite za Novi Zeland, većina međunarodnih letova stiže u Auckland, pa je to dobra polazna točka.

Mogućnosti obilaska špilja Waitomo Glowworm

Nakon što stignete u Waitomo, postoji nekoliko opcija obilaska za istraživanje špilja Glowworm Caves. Najpopularnija tura je tura brodom, koja vodi posjetitelje kroz mračne špilje na malom čamcu dok gledaju u svjetlucava svjetla podzemnog života. Postoje i pješačke ture koje posjetiteljima omogućuju istraživanje špilja pješice, kao i pustolovne ture koje uključuju aktivnosti poput spuštanja užetom, raftinga po crnoj vodi i ziplininga.

Uživanje u spektaklu prirode za samo euro i pol: Impresivni vodopad do kojeg vodi uređena staza Blihin skok - 6 Blihin skok - 5 Blihin skok - 4 +2 Blihin skok - 3

Bez obzira koji izlet odaberete, možete očekivati da ćete biti zadivljeni ljepotom špilja i svjetlećim crvima koji žive u njima. Obilazak brodom je mirno iskustvo koje posjetiteljima omogućuje da u potpunosti urone u novi doživljaj, dok su avanturistički izleti energičniji i adrenalinski. Bez obzira na vaš stil, postoji obilazak koji je pravi za vas.

Fascinantni svjetleći crvi iz Waitoma

Crvi Waitomo su vrsta pod nazivom Arachnocampa Luminosa. Ova mala bića poznata su po svojim bioluminiscentnim repovima koje koriste za privlačenje plijena i međusobno parenje. Dok se svjetleći crvi mogu pronaći u drugim dijelovima Novog Zelanda, Waitomo Glowworm Caves dom su nekih od najvećih i najimpresivnijih kolonija.

Životni ciklus jedinke je fascinantan proces koji počinje sićušnim jajima koja polažu ženke. Ličinke se izlegu i provode nekoliko mjeseci hraneći se malim kukcima prije nego što zavrte ljepljivu svilenu zamku i transformiraju se u kukuljice. Nakon nekoliko tjedana, kukuljice se pretvaraju u odrasle svjetleće crve i započinju svoj bioluminescentni ples parenja.

Bioluminiscencija svjetlećih crva stvara se kemijskom reakcijom koja se odvija unutar njihovih tijela. Svjetleći crvi proizvode tvar zvanu luciferin, koja reagira s kisikom i enzimom zvanim luciferaza i stvara plavo-zeleno svjetlo. Ovo svjetlo mogu vidjeti drugi svjetleći crvi, kao i potencijalni partneri i plijen.

Podzemni vodopad – vrhunac obilaska

Osim svjetlećih crva i jedinstvenih formacija, Waitomo Glowworm Caves sadrži i podzemne vodopade, rijeke i potoke. U špiljama se također nalazi nekoliko različitih komora, svaka sa svojom jedinstvenom atmosferom i rasporedom. Posjetitelji mogu istražiti ove komore i steći pravi dojam o veličini i opsegu špilja.

Ako planirate putovanje u Waitomo Glowworm Caves, evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da maksimalno iskoristite svoj posjet!

Špilje su prilično hladne, pa se svakako toplo obucite i obujte udobne cipele za hodanje. Također možete ponijeti vodootpornu jaknu jer neki dijelovi obilaska mogu biti vlažni. Ne zaboravite ponijeti fotoaparat kako biste snimili čarobni prizor!

Mogu se posjećivati tijekom cijele godine, ali najbolje vrijeme za vidjeti svjetličare je tijekom zimskih mjeseci (lipanj - kolovoz) kada su gužve manje i špilje su najmračnije. Obavezno rezervirajte svoje putovanje unaprijed kako biste izbjegli razočaranje.

Kako biste maksimalno iskoristili svoj posjet, razmislite o vođenom obilasku. Vodiči su obrazovani i mogu pružiti zanimljive uvide u povijest, geologiju i ekologiju špilja. Također se možete odlučiti za vožnju čamcem kako biste se približili svjetlećcima i doživjeli špilje iz druge perspektive.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju