Europski noćni vlakovi u posljednje su se dvije godine vratili iz zaborava i sa sve više kompanija i linija postali su razumna alternativa zračnom prijevozu.

Vlakovi sa spavaćim kolima nude neusporedivo više udobnosti od aviona, pogotovo onih budget kompanija čijim je letovima Europa išarana, cijene su im i dalje pristupačnije.

Nostalgično i praktično

Planirate li kakvo kružno europsko putovanje, ono vlakom je dobra opcija i jer vam je putna karta istovremeno trošak za smještaj. Noćni vlakovi u pravilu osim šest ležajeva u kupeu nude i nešto ali ne mnogo skuplju opciju intimnije "spavaonice" s dva ili tri ležaja u kojoj ćete imati puno više privatnosti.

Putovanje spavaćim kolima - 5 Putovanje spavaćim kolima - 5 (Foto: Shutterstock)

Iako ćete se voziti dulje nego avionom, nećete potrošiti sate na čekanje, a i stres je pri ukrcaju u vlak puno manji. Putovanje spavaćim kolima također vam omogućuje da na odredište stignete svježi i odmorni, a ljubiteljima vlakova ništa ne može zamijeniti desetak sati uspavljujućeg četverodobnog ritma.

Od Bruxellesa do Venecije, Praga ili Berlina, iz Rima u Dolomite, od Palerma do Milana ili pak od Helsinkija do Rovaniemija… Ovo je tek početak uzbudljive liste gradova u kojima biste mogli zaspati i onih u kojima biste se probuditi.

Europske metropole pod okriljem mraka povezuju NightJet, European Sleeper i EuroNight, a naš HŽ u suradnji s Austrijskim (ÖBB) i Slovačkim (ZSSK) željeznicama nudi prijevoz EuroNight vlakovima po Europi, pa se u avanturu možete otisnuti – od doma.

EuroNight vlakom tako možete putovati od Zagreba do Züricha. Iz Zagreba kreće u 19:38, a u 9:20 ujutro je u Zürichu, a povratna linija također je noćna. Iz Zagreba i Rijeke noćnim vlakom možete stići do Münchena i Stuttgarta, a iz Splita u Beč i Bratislavu.

Noćne linije koje voze u petak navečer i u nedjelju navečer zgodne su za planiranje vikenda, a cijene i destinacije proučite na www.nightjet.com. Dosta je noćnih vlakova obuhvaćeno i InterRailom, pa doslovno možete napravit plan putovanja od Londona do Istanbula ili od Sicilije do Škotske ili kako god vama padne na pamet.

I to u jednoj aplikaciji, za razumnu cijenu i s puno manjim ugljičnim otiskom nego što biste ga ostavili da putujete avionom ili automobilom.

"Proveo sam 24 sata s japanskom mafijom": Robert Dacešin u društvu zloglasnih kriminalaca Pripadnici jakuze - 2 Pripadnici jakuze - 1 Jakuze +0 Jakuze

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju