Oni koji su se ovog vikenda našli na Japetiću, poput fotografa Romea Ibriševića, koji svojim objektivom neumorno bilježi snimke iz prirode, mogli su se uvjeriti koliko zimski krajolik može biti bajkovit. Kako kaže fotograf, dugo nije bilo ovakvog snijega kojeg je napadalo oko metra.  Ipak, svježina u zraku, škripa snijega pod čizmama i razni oblici oblikovani snijegom i ledom ne mogu se u punoj veličini prikazati fotografijama pa Ibrišević savjetuje - tko može, neka krene u zimsku bajku nedaleko od Zagreba, odnosno Samobora prije nego što sunce otopi tu ljepotu. Nakon dana u prirodi samoborske kremšnite i bermet ili kuhano vino najbolje pašu.  

Žumberačka gora na istoku prelazi u Samoborsko gorje, koje dva potoka dijele na Japetić, Oštrc i Plešivicu - a taj je kraj proglašen parkom prirode kako bi se očuvale šume i gorske livade, brojni izvori i potoci, rijetke i zaštićene biljne i životinjske vrste. Radi očuvanja stoljetnih bukovih šuma Japetić je zaštićen je kao posebni šumski rezervat. Sa svojih 879 metara najviši je vrh Samoborske gore. Na samom vrhu nalazi se piramida za razgledavanje, visoka 12 metara. S nje se pruža pogled na cijelo Samoborsko gorje. Prekrasan pogled na Prigorje, Žumberak, Pokuplje, Klek, a za lijepa vremena čak i na Alpe, puca i s terase planinarskog doma na Žitnici. No, obučen u snijeg, zimi je Japetić prizor za pamćenje.

U srcu Gorskog kotara: Planinska kuća koja je savršena za zimski odmor s ekipom Moderna planinska kuća Zerm u Mrkopalju - 6 Moderna planinska kuća Zerm u Mrkopalju - 5 Moderna planinska kuća Zerm u Mrkopalju - 8 +5 Moderna planinska kuća Zerm u Mrkopalju - 7

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju