Jedno od omiljenih izletišta u Srbiji naći ćete na jugozapadu zemlje, u Prijepolju. Na padinama planine Jadovnik teče rijeka Sopotnica koju krase predivni slapovi, od kojih je najveći visok 25 metara. Taj je kraj zaštićen i proglašen prirodnim dobrom zbog svoje vrijednosti i ljepote. Od Prijepolja do Sopotnice vodi asfaltirani put koji je na nekim dijelovima uzak i zavojit pa treba voziti pažljivo.

Rijeka je ime dobila po sopotu vode, odnosno vodi koja huči i zanimljiva je po svojoj velikoj visinskoj razlici – dok se ušće nalazi na 465 metara, najviši izvor se uzdiže na 1150 metara. Sopotnica prelazi preko osam sedrenih terasa u svom gornjem toku stvarajući prizor za pamćenje. Taj je kraj utočište za ljetnih vrućina, kada posjetitelji traže hlad šume. Do slapova vodi staza od sela kroz šumu, a kada začujete šum vode znat ćete da ste blizu cilja. Prije toga vas čeka drveni most, na kojem se najčešće zastane i izvadi mobitel za pokoju fotografiju. Računajte da šetnja u prirodi traje oko pola sata.

Grananjem vrela i izvora nastaju brojni vodopadi koji nude prizor za pamćenje, a cijelom kraju dodatnu vrijednost daju vodenice. U tom kutku Srbije sve više se razvija seoski turizam - odvede li vas put do Sopotnice, energiju možete vratiti izvrsnom pastrvom, a poželite li bolje istražiti okolicu možete krenuti prema obližnjim manastirima ili planini Zlatar.

Ručak 3 eura, kava 30 centi: Mediteranska zemlja iznimne ljepote koja turistima prolazi ispod radara Alžir - 4 Alžir - 3 Alžir - 2 +1 Alžir - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju