„Kad smo najavili da ćemo na mjestu močvare napraviti plažu, mnogi su govorili da smo sanjari. Bilo im je teško pojmiti da će Tuzla postati turistički grad; jedini sa slanim jezerima i plažama u središtu grada. Na otvorenje umjetnih jezera na bazi prirodne slane vode stiglo je oko 25 tisuća ljudi“, ispričao nam je gradonačelnik, političar i književnik Jasmin Imamović kada smo prije koju godinu posjetili Tuzlu i svjedočili priči staroj 10 milijuna godina. Slana jezera su baš kao i Balaton, Crno more ili Bizovačke toplice podsjetnik na nekadašnje Panonsko more, koji otkriva ponešto o davnoj prošlosti Zemlje.

U centru trećeg grada po veličini u Bosni i Hercegovini brojni turisti i Tuzlaci uživaju u ljekovitoj vodi slanih jezera, ugrijanoj na idealnih 27 Celzijevih stupnjeva, sunčaju se na šljunčanim plažama, igraju odbojku, mali nogomet ili se po cijele dane spuštaju niz vodeni tobogan.

Panonika je omiljena i među Slavoncima koji se onamo odlaze osvježiti za vikend, a prije koronavirusa često bi u večernjim satima krenuli na koncerte, promocije i najrazličitija događanja.

„Kompleks Panonskih jezera čine tri jezera različite veličine i dubine, te Slani slapovi. U sklopu kompleksa nalaze se Arheološki park neolitsko-sojeničko naselje i Muzej geološka postavka 'Pannonica', dječji zabavni park, sportski tereni te mnogi drugi ugostiteljski, kulturni i zabavni sadržaji. Grad Tuzla dobitnik je najvišeg priznanja Svjetske turističke organizacije Odisej ‘Ujedinjenih nacija’ (2012 UNWTO ULYSSES AWARD) koja se dodjeljuje za inovacije u oblasti turizma“, naglašavaju u Turističkoj zajednici grada Tuzle te dodaju kako je Turistička ponuda kompleksa Panonskih jezera obogaćena slanim slapovima pet kaskada i dva bazena za kupanje , fitness-centrom i teretanom na otvorenom. Atrakcija kompleksa su i dva vodena tobogana, a sportsko-rekreacijski kompleks Slana Banja jedan je od najprostranijih i najuređenijih centralnih parkova u Bosni i Hercegovini.

Panonika Putovanja Omiljeno kupalište Slavonaca: Slana jezera i šljunčane plaže u centru grada

„Tuzla je grad s najvećim parkovnim površinama u Bosni i Hercegovini. Centralni gradski park nalazi se u pješačkoj zoni povijesne jezgre Tuzle. Sastoji se od pješačkih staza popločenih granitom, klupa za odmor i opuštanje. Posjetiteljima parka na raspolaganju je bežični internet. U Gradskom parku postavljeni su spomenici inspirirani bosanskim srednjim vijekom, a centralno mjesto zauzima statua prvog bosanskog kralja Tvrtka I. Kotromanića. Postavljen je i kameni obelisk na kojem je ispisan tekst Povelje Kulina bana. Mostom je osigurana kvalitetna pješačka veza Centralnog gradskog parka sa kompleksom Panonskih jezera. Pasarela je spona dviju najvećih pješačkih zona u centru – kompleksa Slana Banja i historijske gradske jezgre“, dodaju na stranicama Turističke zajednice grada Tuzle.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju