Da, da, već dobro znate kako je Škotska priroda čudesna, a gradovi sjajni. Pa kako smo već više puta pisali o nekim gradovima, te vas upoznali s Edinburghom i Glasgowom, ovaj put predstaviti ćemo vam neke druge škotske gradove, koji su također vrijedni vašeg dragocjenog turističkog vremena.

Aberdeen

Aberdeen je treći grad po broju stanovnika, a poznat je po tome što je lučki grad smješten na obalama Sjevernog mora. Grad je također poznat i po proizvodnji lokalnog granita i ima industrijsku, ali kozmopolitsku atmosferu. Njegova povijest proizvodnje granita dala je središtu grada osebujan izgled, s privlačnim srebrno-sivim zgradama kojima se možete diviti dok šetate uokolo. Najbolje stvari koje možete učiniti u Aberdeenu uključuju posjet Duthie Parku, muzeju Gordon Highlanders, katedrali St. Machar i umjetničkoj galeriji Aberdeen. Grad ima mješavinu vanjskih i unutarnjih atrakcija, s mnoštvom muzeja i povijesnih atrakcija. Sve u svemu, grad zaslužuje makar jednodnevni obilazak.

Aberdeen Aberdeen (Foto: Getty Images)

Perth

Perth je grad smješten uz obalu rijeke Tay. Nosi nadimak „pošteni grad“ Škotske zbog bliskih veza sa škotskom kraljevskom obitelji kroz povijest. Prije nego što je Edinburgh postao „zvijezda“, Perth je bio glavni grad Škotske do sredine 15. stoljeća. Mnogi ga smatraju "prvim gradom" Škotske, domom mnogih tradicija i povijesnih događaja. Na primjer, Kamen sudbine nalazio se u opatiji Scone i mnogi su vladari tamo okrunjeni. Za one koje zanima škotska povijest i kraljevske obitelji, posjet Perthu bi trebao biti na karti. Od ostalih stvari, vrijedi posjetiti dvorac Elcho, vrt Branklyn, muzej Black Watch, galeriju Fergusson te muzej i umjetničku galeriju Perth. Naravno, kako biste u potpunosti cijenili kraljevsku povijest grada, posjet palači Scone također je obavezan.

Stirling

Stirling je poznat po svojoj političkoj povijesti - bilo da je riječ o krunidbi Marije kraljice Škotske ili pobunama protiv Engleza. Grad se sastoji od dvorca Stirling na izoliranoj stijeni iznad starog grada Stirlinga i tornja Nacionalnog spomenika Wallaceu na Abbey Craig. Govoreći o Williamu Wallaceu, Stirling također gleda na bojno polje bitke kod mosta Stirling, gdje je William porazio Engleze 1297. Grad je prepun priča o borbama za neovisnost Škotske i jako povezan s škotskim herojem Williamom Wallaceom. Nacionalni spomenik Wallaceu najpopularnija je Stirlingova atrakcija i ugošćuje brojne izložbe u spomen na junaka. Najcjenjeniji artefakt je Wallaceov dugi mač, koji je dug 1,63 metra.

Stirling Stirling (Foto: Getty Images)

Inverness

Inverness je još jedan središnji grad škotske povijesti. Mali grad jedan je od najsjevernijih škotskih gradova i udaljen je samo nekoliko minuta vožnje od jezera Loch Ness i bojnog polja Culloden. Ove dvije atrakcije privlače većinu ljudi u Inverness. Za Loch Ness se priča da je dom velikog morskog čudovišta, dok je Culloden Battlefield, mjesto jakobitskog ustanka. Posjet Invernessu dolazi licem u lice s mračnim pričama i tragičnom poviješću. To je jedno od najboljih mjesta u Škotskoj za učenje o povijesti Ujedinjenog Kraljevstva i ranom životu u Škotskoj. Osim posjeta Loch Nessu i Culloden Battlefieldu, možete obići dvorac Urquhart. Ovaj dvorac nalik na bajku nalazi se samo sat vremena vožnje sjeverno od Invernessa, što ga čini jednostavnim jednodnevnim izletom.

Falkirk

Smješten nedaleko od Edinburgha, Falkirk je grad najpoznatiji po svom kolosalnom kipu kelpija koji predstavlja dvije masivne konjske glave koje prikazuju škotsku mitološku legendu koja je odvlačila ljude u vodu da se utope. Kipovi visoki 30 metara izrađeni su od čelika i prikladno su postavljeni pokraj vodenih obilježja u skladu sa škotskim legendama.

Osam besplatnih atrakcija u Velikoj Britaniji koje morate doživjeti Velika Britanija - 1 Velika Britanija - 5 Velika Britanija - 4 +3 Velika Britanija - 3

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju