Iskreno, često pomislimo na digitalne nomade, te kako je dobro imati priliku raditi iz bilo kojeg kutka svijeta. Zadnjih godina čitamo kako brojne zemlje nude vize i dobre uvjete za selidbu, a sad smo naišli na vijest kako jedno selo na čarobnom talijanskom otoku Sardiniji „digitalcima“ nudi ni manje ni više nego besplatan smještaj! Idemo, svi u digitalne nomade!

Da budemo precizni, radi se o selu Ollolai, koje se smjestilo u samom središtu otoka. U samom selu nema previše stanovnika, prema zadnjim podatcima, 2016., ovdje je živjelo za stalno nešto manje od 1300 duša.

Sardinija - 2 Sardinija - 2 (Foto: Getty Images)

Kako prenosi Euronews, ima već onih koji su iskoristili priliku i preselili se, a jedna od takvih je Clarese Partis, informatičarka iz Los Angelesa. „Trebala sam promjenu mjesta. Tražilo sam lokaciju koja nije turistička, ali je istovremeno okružena prirodom, svježim zrakom, planinama, prekrasnim plažama, lokaciju gdje mogu naći mir i lakši tempo života“ – izjavila je.

Ollolai je ponudio upravo to. Nalazi se dovoljno daleko od sve poznatije sardinijske obale, a opet dovoljno blizu i da do nje možete relativno brzo doći. Ono što svi posebno hvale, pa i američka informatičarka, svakako je hrana, za koju kaže da je izvrsna, te da uživa u „kupnji svježih tartufa i spremanju tjestenine i njoka s raznim vrstama umaka“.

Iako je super odabir za digitalne nomade, Ollolai je jedno od sela koja su doživjela tužnu sudbinu koja se ogleda u depopulaciji ruralnih područja. Tako je broj stanovnika u zadnjih sto godina smanjio s 2250 na 1300, što je ogromna razlika. Poznato vam je već vjerojatno iz naših članaka kako se Italija s ovim problemom uhvatila u koštac zadnjih godina, motiviravši mnogobrojne ljude da presele u ruralna područja i uz određene uvjete, kupe kuću za doslovno jedan euro. Istu „akciju“ nudilo je i ovo selo, te se prema riječima gradonačelnika, ona pokazala uspješnom.

Sardinija - 5 Sardinija - 5 (Foto: Getty Images)

Kako je taj program bio uspješan, sad su odlučili uložiti u nešto drugo i postati hub za digitalne nomade. Program nazvan „Work from Ollolai“, u sljedeće dvije godine ugostit će radnike iz cijelog svijeta, te im ponuditi mogućnost besplatnog smještaja do tri mjeseca. Tko god se odluči za ovu varijantu, mora aplicirati do kraja godine.

Što se tiče socijalizacije, tu problema nema, jer iskustva kažu kako su domaćini prilično otvoreni i srdačni. Naravno, iako sve u naravi zvuči besplatno, postoji jedna mala kvaka. Tko god se prijavi u program, mora ostaviti neki konkretan trag svog boravka, a to može biti esej, znanstveni rad ili esej povezan sa životom u Ollolaiu.

Bilo kako bilo, zvuči zanimljivo, te smo uvjereni kako će se ova ideja pokazati i više no dobrom.

Izolirani u planini: Talijansko selo koje 400 godina živi bez ijednog automobila Chamois - 4 Chamois - 1 Chamois - 2 +0 Chamois - 3

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju