Jednostavno, kod nekih znamenitosti, bilo kad da dođete, naići ćete na gužvu. Ipak, na portalu Buzzfeed, objavljena su mišljenja nekih čitatelja, koji su istakli neka odredišta koja se isplati posjetiti gužvi unatoč. Mi smo provjerili koja su to, te donosimo sedam veličanstvenih.

Taj Mahal, Indija

Ovaj čudesni mauzolej u Indiji, naprosto ostavlja bez daha. Sagrađen u 17. stoljeću, slavan je po svojoj bijeloj mramornoj kupoli, a zanimljiva je i jeka unutar mauzoleja, koju valja doživjeti, jer se takve stvari ne čitaju u putopisima. S obzirom da je unutar građevine zabranjeno slikanje, zbilja je valja obići iznutra. Gužva je uvijek, ali nekad morate pristati i na takav kompromis...

Avebury Henge, Engleska

Umjesto Stonehengea, isplati se posjetiti ovo mjesto 40 minuta udaljeno od spomenutog Stonehengea. Tu se također nalazi spomenik od kamenja napravljen u doba neolitika, a vi možete doći jako blizu njemu. Turista također ima dosta, ali manje nego kod slavnijeg i poznatijeg Stonehengea, a iakonajmanje poznato na ovom popisu, Avebury Henge vrijedan je posjeta.

Klifovi Mohera, Irska

Ovi klifovi su potpuno nevjerojatni, a teško ih može dočarati bilo kakva fotografija. Cijela zemlja je predivna, no provesti nekoliko sati ovdje, uživati u prirodi i pogledima, vjerojatno će vam kasnije ostati u sjećanju kao najljepša slika Irske.

Sagrada Familia, Barcelona

Ova, još uvijek nedovršena crkva jedan je od simbola grada i naprosto je čudesna. Vjerojatno svi već znate priču kako je ona remek djelo velikog arhitekta Antonija Gaudija, a mnogi koji je posjete, najradije bi unutar nje ostali cijeli dan. Da, gužve su često nesnosne, ali ovakvu crkvu teško ćete naći bilo gdje drugdje na planeti.

Alhambra, Granada

Ostanimo još malo u Španjolskoj i skoknimo do slavne maorske utvrde Alhambra. Radi se o palači posljednjih muslimanskih vladara Španjolske, a većine nje nastala je u 13. i 14. stoljeću. Arabeske koje se mogu pronaći u njoj, teško je naći igdje drugdje, tako da ako se spremate na putovanje Andaluzijom, ova palača jednostavno mora biti jedno od odredišta.

Angkor Wat, Kambodža

Ovdje se isplati razgledati mnogo više od tek jednog, najpoznatijeg hrama. Ako ćete uzeti vremena i razgledati cijeli kompleks, nećete zažaliti. Jest, puno se priča o Angkoru, ali kad ga jednom ugledate, shvatit ćete kako su priče posve opravdane.

Louvre, Pariz

Iako je najpoznatiji muzej na svijetu stalno krcat, neki jednostavno smatraju kako se silno blago, koje se krije u njemu, jednostavno ne smije propustiti. Iako vam jedna posjeta neće ni blizu biti dovoljna da ga cijelog obiđete, u Louvre se isplati vratiti i više puta. Neko određeno vrijeme za posjetu ne postoji, jer je gužva ovdje uobičajeno stanje.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju