Španjolska je zemlja raznovrsnih ali jednako prekrasnih pejzaža, od morskih i mediteranskih do planinskih. U njoj ćete naći pregršt svjetski poznatih građevina i spomenika, masivnih katedrala i nevjerojatnih muzeja. Povrh svega toga, jamon iberico, vino i tapasi pravo su nacionalno blago.

Izabrati najbolje od najboljeg iznimno je teško, a mi vam donosimo samo neka od mjesta koja će vas zasigurno oduševiti.

1. Alhambra, Granada

Riječ je o posljednjoj i najvećoj maorskoj utvrdi i jednoj od turistima najprivlačnijih mjesta u Španjolskoj ali i u svijetu. Utvrda je smještena na brdu s kojeg puca pogled na cijelu Granadu. Pod zaštitom UNESCO-a je od 1984. Teško je opisati osjećaj koji u ljudima izaziva pogled na tu veličanstvenu građevinu. U njenoj je arhitekturi sadržana sva elegancija maorske kulture.

2. Casa Battlo, Barcelona

Arhitekt Antoni Gaudi toliko je osvježio vizuru inače prekrasne Barcelone da je na neki način postao sinonim za taj grad a njegova su djela najveće turističke atrakcije u gradu. Casa Battlo ima fasadu koja nalikuje na zmaja a iznutra ju krase drvo, šarene pločice i obojano staklo i prava je poslastica za ljubitelje modernističku arhitekturu. Nakon što se na ovom mjestu zaljubite u Gaudija, možete posjetiti Casu Mila, park Guell i nezaobilaznu Sagradu Familiu, Gaudijevo nedovršeno remek-djelo.

3. Palacio Real, Madrid

Ova treća najveća europska palača (nakon Versaillesa i Schönbrunna) završena je 1751. godine. Izgradila ju je dinastija Burboni u talijanskom baroknom stilu i do 1931. je služila kao kraljevska rezidencija. U njoj se nalazi 2800 soba od kojih je samo 50 otvoreno za posjetitelje. Soba s prijestoljem, gala blagovaonica i oružarnica samo su neke od prostorija koje će vas ostaviti bez daha. Osim što je svaka soba uređena u drugačijem stilu, na zidovima ćete pronaći slike Goye, Velasqueza, Rubensa, El Greca i Caravaggia.

4. Zlatni trokut, Madrid

Pojam „zlatni trokut“ zapravo označava tri svjetski poznata muzeja u Madridu: Prado, Reina Sofia i Thyssen-Bornemisza.

Prado je najveći španjolski kulturni dragulj i adrži jednu od najboljih kolekcija slika u Europi. Apsolutno je nezaobilazna postaja kod posjeta Madridu. Ovdje ćete moći uživati u „Rajskom vrtu“ Hieronymusa Boscha, „Gospođicama“ Diega Velasqueza te brojnim drugim remek-djelima.

Reina Sofia je muzej moderne umjetnosti otvoren 1992. Posebno mjesto u njemu imaju svjetski poznati i omiljeni Španjolci Picasso i Dali. Najpoznatija slika u muzeju zasigurno je Picassova „Guernica“.

Muzej Thyssen-Bornemisza smješten je u palači Villahermosa i nazvan je prema kolekcionaru barunu Heinrichu Thyssen-Bornemisza. Muzej koji kombinira modernu i klasičnu umjetnost otvoren je 1994. i osim brojnih europskih remek-djela poznat je i po impresivnoj kolekciji američke umjetnosti kakva se ne može naći drugdje u Europi.

5. Altamira spilje, pokrajina Kantabrija

Na sjeveru zemlje, samo nekoliko kilometara od gradića Santillana del Mar, nalaze se 14 tisuća godina stari crteži životinja u spilji Altamira. Nastali su u kasnom paleolitiku i prikazuju krdo danas izumrlih stepskih bizona kao i srne, divlje svinje i konje.

Pristup je moguć samo u iznimno malim grupama ali je zato u muzeju postavljena identična replika.

6. Plaza de Espana, Sevilla

Teško je izdvojiti najpoznatije i najljepše mjesto u romantičnoj Sevilli, ali odlučite li se posjetiti ju, svakako nemojte propustiti šetnju po ovom trgu. Izgrađen je 1929. za Ibero-američki svjetski sajam u Art deco stilu s detaljima iz maorske kulture. Pločice kojima je popločen oslikane su tako da prikazuju svih 49 španjolskih pokrajina.

7. Guggenheim muzej, Bilbao

Ovaj je muzej definitivno najprepoznatljiviji simbol sjevernog baskijskog grada Bilbaa. Projektirao ga je 1997. američki arhitekt Frank Gehry i jednako je impresivan i izvana i iznutra. Izvan muzeja nalazi se popularna skulptura psa Jeffa Koonsa, zatim pauk „Maman“ Louise Bourgeois te mnoga druga djela. Kolekcija slika u muzeju također je impresivna te ćete se moći diviti djelima Andyja Warhola, Yvesa Kleina i brojnih drugih umjetnika.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju