Španjolska je zemlja raznolikosti. Država na Pirenejskom poluotoku sastoji se od 17 autonomnih regija, od kojih svaka ima posebnu kulturu, s lokalnom hranom, pićem i glazbom, znamenitostima i krajolikom. Od prekrasnih balearskih plaža i arhitekture Antonija Gaudija koja oblikuje Barcelonu do valovitih vinograda Rioje i Kraljevske palače u Madridu, Španjolska vrvi povijesnim znamenitostima, idiličnim krajolicima i ukusnom kuhinjom. Posjetom bilo kojem od nabrojanih mjesta, nećete pogriješiti…

Kraljevska palača u Madridu

Kraljevska palača u Madridu poznata je kao najveća kraljevska rezidencija u zapadnoj Europi. Iako španjolska kraljevska obitelj zapravo više ne stanuje ondje, arhitektonsko čudo od 3418 soba i dalje se koristi za državne ceremonije i oduševljava posjetitelje koji dolaze u gomilama kako bi se divili neprocjenjivim umjetničkim djelima, oklopima i pozlaćenom dekoru.

Madrid Madrid (Foto: Getty Images)

Plaža Ses Illetes na Balearima

Smještena na malenom balearskom otoku Formentera, Ses Illetes dosljedno se svrstava među najljepše plaže u Španjolskoj. Uzak pojas raja koji je blagoslovljen netaknutim bijelim pijeskom i toplim, plitkim, tirkiznim morem, savršeno je mjesto za jednodnevni izlet iz snova.

Crkva Sagrada Familia u Barceloni

Barcelona, glavni grad Katalonije, dom je brojnih znamenitosti koje je dizajnirao proslavljeni katalonski arhitekt Antoni Gaudi, ali nijedna nije poznatija od crkve Sagrada Família, najveće nedovršene katoličke crkve na svijetu. Fascinantni tornjevi i sam moderni izgled jedan su od simbola grada i doslovno ne postoji turist koji će ostati ravnodušan.

San Sebastian

Gurmani hrle u San Sebastian, biser Kantabrijskog mora. Ovo legendarno kulinarsko odredište u sjevernoj Španjolskoj omiljeno je zbog svoje baskijske kuhinje i obilja restorana s Michelinovim zvjezdicama koje vode neki od najtalentiranijih kuhara na svijetu. Između pintxos barova i finih restorana, svakako posjetite predivne plaže i istražite čarobnu Staru četvrt.

San Sebastian - 6 San Sebastian - 6 (Foto: Shutterstock)

Nacionalni park Sierra Nevada

Snježni vrhovi krase Nacionalni park Sierra Nevada. Ne samo da se ovo zaštićeno područje u andaluzijskim pokrajinama Almeria i Granada može pohvaliti najvišim planinama u kontinentalnoj Španjolskoj, već je i dom mnogim rijekama, zelenim livadama, borovim šumarcima i divljim životinjama kao što su planinske koze i suri orlovi. A ljubitelji zimskih radosti, ovdje također mogu doći na svoje.

Grad umjetnosti i znanosti u Valenciji

Najznačajnija i najvrjednija suvremena turistička atrakcija u Valenciji, Grad umjetnosti i znanosti, kulturni je kompleks futurističkog izgleda koji je dizajnirao lokalni arhitekt svjetskog glasa, Santiago Calatrava, te sadrži opernu kuću u obliku broda, IMAX kupolasto kazalište, interaktivni muzej znanosti, umjetničku galeriju na otvorenom i najveći akvarij u Europi.

Španjolski trg u Sevilli

Iako Sevilli zasigurno ne nedostaje fotogeničnih znamenitosti, Plaza de Espana koju je dizajnirao Anibal Gonzalez unutar Parque de Maria Luisa trebala bi biti na vrhu vašeg popisa. Podignut uoči Ibero-američke izložbe 1929. godine, slavni trg doista privlači pažnju s velebnim zgradama, velikom fontanom, kanalima i mostovima ukrašenim pločicama. Trg je definitivno nešto što ne smijete propustiti vidjeti u andaluzijskom gradu.

Kad majka priroda časti: Potopljena katedrala u Španjolskoj koju možete vidjeti samo dva puta dnevno (ako imate sreće) Playa de las catedrales - 5 Playa de las catedrales - 2 Playa de las catedrales - 4 +1 Playa de las catedrales - 3  

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju