Da danas djeci pokažete stare Božićne čestitke s Krampusom imali biste posla s dječjom pravobraniteljicom, a Krampus bi pokupio ozbiljne optužbe za „blackface“.

No, turistička voditeljica Iva Silla na tematskim razgledima poznatim kao Secret Zagreb vodi vas u neka druga vremena i običaje. Možda se čine kao daleka prošlost, nekad su i šokantni, no iznenadit ćete se koliko su još jučer bili „naši“.

Ivu ste vjerojatno već sreli prilikom šetnji starim dijelom grada – zapravo, niste ju mogli ne primijetiti. Pod kostimom i kapuljačom, s fenjerom u ruci i grupom znatiželjnih gostiju koji prate svaki njen korak između mračnih uličica.

„Imam razglede skoro svaki dan, a nekad i dvaput dnevno“, ističe nakon povratka iz još jedne zimske noćne ture. Kao vodič radi već osam godina, otkako je pokrenula Secret Zagreb.

Rođena u Zagrebu i inspirirana njegovim tajnama, provela je godine u knjigama i starim novinama, pronalazeći nevjerojatne priče i anegdote. „Često me inspiriraju i priče domaćih gostiju koji dođu na razgled i podijele s nama svoje priče. Nije problem skupiti ih, nego profiltrirati“, objašnjava Iva.

Secret Zagreb - 4 Secret Zagreb - 4 (Foto: Božidar Raos)

Kada odrasli ponovno postanu djeca

Trenutno je najpopularnija tura „Zagrebačka zimska bajka“ (Zagreb Christmas Carol) koja nas vodi u zimski Zagreb. Sjećanja na stare blagdanske običaje i snježne sportove uvijek pokrenu nostalgiju, pa se gosti rado raspričaju - a nekad ostanu bez teksta, naročito kada čuju priče o nepreglednim kolonama purica koje su planinarile Medvednicom.

Da smo se potpuno uživjeli u turu, osvijestili smo slušajući o skrivenim nadbiskupskim vrtovima u kojima se nekad uzgajalo neobično voće za zagrebačko podneblje. U želji da vidimo raskoš skrivenu iza zidina, desetak nas naguralo se poput pačića i zabundani u ogromnim jaknama škiljilo kroz rupu u ogradi. Nismo ni slutili kako taj prizor izgleda na nadzornim kamerama dok netko nije viknuo: „K'o neki manijaci!

No, to je ništa. Gosti su se znali i pošteno prepasti od nekih priča. Za to je zaslužna druga tematska tura zvana Tajanstveni Zagreb (Zagreb Ghosts and Dragons), posvećena pričama o sablasnim utvarama, legendama o zmajevima i zmijama, progonima vještica…

„Nju radim najdulje i baš je posebna. Krećemo se po Gornjem gradu, Jurjevskom groblju… I to u večernjim satima, kada cijeli grad izgleda kao kulisa bez ljudi. Osjećaš se kao u drugoj dimenziji. Nije mi nikad namjera plašiti goste, ali ako se „ufura“ u priču, dogodi se da se netko nekad prepadne. Čak se i ja sama znam prepasti!“, smije se Iva.

Secret Zagreb - 1 Secret Zagreb - 1 (Foto: Silvija Jacić)

Tajanstveni Zagreb je kombinacija razgleda grada i „Escape Room“ doživljaja. „Potiču na zapažanje, promišljanje, samostalno istraživanje… Pokazalo se kako je to bolji efekt učenja nego kad ti netko samo ispriča priču. A pokazalo se i kao odlična ideja za grupe povodom rođendana“, govori Iva.

Originalna ideja privukla je pozornost uredništva The Guardiana koji su Secret Zagreb ture uvrstili na popis „10 najboljih alternativnih gradskih tura u Europi“. 

Decisions, decisions…

Nije to sve iz Ivinog rukava pod plaštem. Kad bi morala izdvojiti najdražu turu, priznaje kako bi to bile Frajerice (Badass Women). Zagrebačke heroine iz svijeta znanosti, umjetnosti ali i kućanstva, mogle bi vas iznenaditi svojim vještinama.

„Super mi je priča o Dragojli Jarnević koja je, smatra se, napravila prvi alpinistički uspon u Hrvatskoj, i to bosa na Okić“, opisuje Iva.

„Tu je i Milka Trnina, diva svoga doba koja je neko vrijeme živjela u Demetrovoj. Kruže glasine da je čak i Milka čokolada dobila ime po njoj, a za to postoji jedan poseban razlog.“ No, sačuvat ćemo ga za šetnju.

„Kad sam stvarala ovu „žensku“ turu, nisam očekivala da će to biti turistički proizvod. Spontano sam ju osmislila i stavila na stranicu. Odjednom su se počele javljati firme, grupe, pojedinci… Gosti se stvarno zapale za tu temu, ubacuju anegdote o svojim bakama, imam osjećaj da ih to inspirira. Jedini problem je što nemamo baš mnogo ulica i spomenika našim neznanim junakinjama. To otežava pričanje priče, ali je ujedno i njeno upozorenje.“

Secret Zagreb - 5 Secret Zagreb - 5 (Foto: Silvija Jacić)

Sretnim i tužnim, opjevanim i skrivenim ljubavima, posvećena je tura Dark Romance. Poseban obilazak namijenjen je Mirogoju, jednom od najljepših groblja u Hrvatskoj na kojem je pokopan Herman Bolle, arhitekt koji ga je projektirao. Za Zagrebarium turom pomame se često tvrtke koje organiziraju team buildinge i druženja za svoje djelatnike (možda zbog njene inspirativne i edukativne naravi) – naime, posvećena je našim genijalcima, izumiteljima i njihovim dijelima.

A tu je i ona (soc)realistična strana grada: u ponudi je obilazak Novog Zagreba s naglaskom na priče vezane uz period nakon Drugog svjetskog rata kada je Zagreb prešao obalu Save prema jugu i izrastao u obliku nebodera i blokova.

Zabava za grupe, ali i introvertirane „privatne detektive“

„Ljudi uvijek dobro reagiraju na ove nesvakidašnje ture gradom. Čak i naši domaći gosti koji dobro poznaju grad vole čuti nove priče, ili se prisjetiti već poznatih“, opisuje Iva.

„Osim toga, drugačije je kad imaš vodiča ispred sebe. Vidim to po sebi, jer uvijek volim otići na razne ture gdje god da putujem. Danas se većina informacija može negdje iskopati i pročitati, ali u šetnji, slušajući priče, sjednu drugačije. Čak i da u Zagrebu svaki dan odete na istu turu ali kod drugog vodiča - bio bi to svaki put drugačiji doživljaj.“

No, čak i za one koji su više solo igrači, pronađe se materijala. Za vrijeme pandemije pokrenula je podcast sa zagrebačkim pričama koje možemo slušati u toplini i udobnosti svog doma.

A za solo šetnje gradom, tu je i besplatni letak u kojem se nalazi (malo zahtjevnija 😉) igrica sa zadacima za samostalno istraživanje. Moguće ga je skinuti s web stranice ili preuzeti u Turističkom informativnom centru na Trgu bana Josipa Jelačića.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju