Tropska oluja, poznata i kao Uragan, meteorološka je pojava koja se sastoji od brzih vjetrova i mnogo kiše. Ove oluje poznate su po tome što mogu trajati nekoliko dana, pa čak i tjedana. Jedan od najpoznatijih uragana je Katrina, koji je 2005. godine pogodio južnu obalu Sjedinjenih Američkih Država, i uzeo čak 1.836 života, uz još 705 nestale osobe.

Procijenjeno je da je to bila najskuplja prirodna katastrofa u SAD-u do tada. par godina kasnije, tisuće stanovnika Mississippija i Louisiane još žive u skloništima i kamp-kućicama. Svi oni koji su barem jednom u životu došli licem u lice s ovom prirodnom pojavom, znaju kakve snažne vjetrove ona donosi i koje ozbiljne posljedice može ostaviti. Površina koju uragan zahvaća obično iznosi od 150 do 1000 kilometara u promjeru, a uraganski vjetrovi dostižu brzinu od 150 pa čak do 350 kilometara na sat, dok pojedini naleti vjetra mogu biti i brži.

Zanimljiva je činjenica kako se u sredini oluje nalazi tzv. "oko" - prostor promjera od 8 do 25 kilometara, a koje ne pokazuje nikakve znakove oluje. To često zna zavaravati ljude koji misle da je prošla, no zapravo je oluja tek na pola puta. Jedino različito je to što vjetar tada puše na drugu stranu.

Video National Geographica objasnit će vam još koji detalj, pa bacite oko na "oko"!

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju