U prošlosti su različite zemlje imale svaka svoje metode imenovanja uragana, tropskih oluja, tajfuna i ciklona. U Karibima ljudi su ih, recimo, nazivali imenima sveca dana na koji se uragan dogodio, a u ranom 20. stoljeću, jedan australski prognostičar nazivao je oluje prema političarima koje nije volio... Tijekom Drugog svjetskog rata, američka vojska je neformalno nazivala oluje na Pacifiku i Atlantiku prema imenima njihovih žena i djevojka. US National Weather Service je tek 1953. godine počeo koristiti ženska imena za označavanje uragana, a danas većina zemalja oluje naziva isključivo ženskim imenima.


Danas je za odabir imena zadužena Svjetska meteorološka organizacija (WMO). Za Atlantik, postoji šest popisa imena (muških i ženskih) koja počinju sa svakim slovom abecede, osim slova Q, U i Z.
Za atlantske oluje, imena mogu biti francuska, španjolska ili engleska, a ona mogu biti jednostavna kao "Billa", ili egzotična poput "Palome". Zanimljiva činjenica je kako Tihi i Atlantski ocean imaju drugačiji skup imena prema kojima se nazivaju uragani.
Još jedna zanimljiva stvar je ta da se oluje na Atlantiku ili istočnom Pacifiku nazivaju uragani, dok se oni u zapadnom dijelu Tihog oceana i Filipinima zovu tajfuni. U južnom dijelu Tihog i Indijskog oceana, oluje nose naziv - ciklon.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju