Prema tražilici CheapAir - koja je analizirala podatke cijena na više od pet milijuna letova u deset mjeseci prošle godine – najjeftiniju kartu u SAD-u za Omahu (ili bilo koji domaći let) je točno 54 dana prije polijetanja. Ni dan više, ni dan manje. Točno 54.

Iako ako kupujete negdje između 104 i 29 dana unaprijed, za kartu ćete izdvojiti oko deset manje nego u bilo koje drugo vrijeme.

A što je s putnicima koji planiraju unaprijed ili čekaju do zadnje minute? Pa, ako točno znate gdje ćete biti za 225 dana, možda vam ipak treba malo više spontanosti u životu, ali to na stranu, pokušajte ipak ne rezervirati toliko unaprijed. Sa svakom danom odbrojavanja do datuma leta cijena pada, sve do 54-og kada opet raste.

Kada su daleke destinacije u pitanju analiza kaže da karte za Europu treba kupovati 151 dan, za Aziju 129, Karibe 101, a Latinsku Ameriku 80 dana prije leta. E sad, ne znamo u koju skupinu vi spadate, ali bilo bi divno biti bezbrižan kao nekad u studentskim danima nakon napornih mjesec dana prako student servisa doći do aerodroma i uzeti prvu kartu za prvi let bilo gdje. Ako to niste obavili, kao da niste živjeli! Ali još uvijek ima vremena...