San Francisco, SAD
Među prvim gradovima na svijetu koji se deklarirao kao gay friendly destinacija, što danas potvrđuju mnogobrojni barovi i restorani koji su iznad svojih ulaznih vrata izvjesili duginu zastavu. Hodajući San Franciscom naletjet ćete na mnogobrojne istospolne parove koji šeću držeći za za ruke bez da im netko dobacuje podrugljive komentare. Najbolje doba za posjetiti San Francisko je pred kraj mjeseca lipnja kada se održava velika parada, ali i cijeli mjesec je posvećen filmovima s gay tematikom.

Sydney, Australija
Sydney je jedan od rijetkih gradova u kojem gay populacija ima svoje zastupnike u gradskoj skupštini. Svake godine od 07. veljače do 02. ožujka odvija se svjetski znan Mardi Gras, koji traje mjesec dana, a grad je preplavljen događajima. Središnji dio je parada ulicama Sydneya, kada u povorci prodefilira preko pola milijuna ljudi, a zabava završava na plažama grada.

Brighton, UK
Da, čak i konzervativci kao što su Englezi imaju svoju omiljenu gay destinaciju. Preko stotinu godina Brighton je raj za gay turiste. Čak četvrtina stanovništva javno se deklariralo kao gay. Dio grada pod nazivom Camptown prepun je barova, restorana i hotela koji su dobronamjerni svima, a svake godine održava se povorka „Gay is the World“.

Amsterdam, Nizozemska
Riječ je o europskom glavnom gradu za LGBT populaciju. Grad je prepun barova, noćnih klubova, sauna, knjižnica, kina, hotela, sportskih klubova, zborova - sve što jedan glavni grad mora imati. Gay is OK moto je parade koja se na brodovima koji plove kanalima Amsterdama održava prve subote u kolovozu.

Berlin, Njemačka
Nadaleko prepoznata liberalnost rezultirala je time da se u Berlinu nalazi najveća koncentracija LGBT populacije na svijetu. Čak se i gradonačelnik javno deklarirao, i to riječima „Ja sam gay, i to je poprilično dobra stvar“. U Berlinu nećete naći dio grad koji je posvećen gay populaciji i koji služi za njihovo okupljanje. Početkom lipnja održava se parada koja služi samo kao za zagrijavanje za Christopher Street Day kasnije tog mjeseca.

Puerto Vallarta, Meksiko
Ovaj lučki grad tek je u novije vrijeme prepoznat kao gay friendly destinacija. U njemu niču resorti, restorani, barovi i noćni klubovi namijenjeni toj populaciji. Masaže, saune i striptiz barovi ovdje su na svakom koraku. Puerto Vallarta prepoznat je i u kruzerskim kompanijama pa se svako malo neki od kruzera zaustavi na dobroj zabavi.

New York, SAD
Četvrti Chelsea i Greenwich Village sinonimi su za gay život. U njima se nalaze mnogobrojni barovi i restorani, ali i mnogobrojne galerije. U lipnju se održava najveća gay parada na svijetu koja privlači mnogobrojne turiste iz svih dijelova svijeta.

Rio de Janeiro, Brazil
Za vrijeme festivala tisuće pripadnika LGBT populacije zauzima svoja mjesta kako bi nesmetano mogli sudjelovati festivalu. Nitko otvoreno ne govori o tome, ali nitko se bori protiv toga. Rio je prepun lokacija za druženje, a popularna Copacabana prepuna je lokala koji su ukrašeni s duginom zastavom.

Prag, Češka
Ovaj boemski grad inspiriran Kafkom u potpunosti je okrenut gay turistima. Čak je i ponuda drugačija nego drugdje u svijetu - prostitucija je u Češkoj legalizirana, pa tako postoji mnogo barova koji uz pivu nude i ovu vrstu usluge. Tijekom studenog Prag je domaćin filmskom festivalu posvećenom gay tematici.

Bangkok, Tajland
Tajlandska kultura od davnina prihvaća i prepoznaje homoseksualnost, ali javno iskazivanje ljubavi nije dopušteno. Kao ni u Berlinu, tako ni u Bangkoku nema posebne četvrti namijenjene gay populaciji. Grad je prepun barova i restorana, a dodatna ponuda su kabarei u kojima nastupaju članovi gay populacije.

Do sad se i Hvar svrstavao u top gay destinacije, nakon ovog referenduma za vidjeti je kakvu će to poruku prijenjeti svijetu i kako će se to odraziti na ovu skupinu turista. Sve u svemu ovaj popis gay friendly destinacija omogućit će vam da se dobro zabaviti u svakom dijelu svijeta, bez obzira na seksualnu orijentaciju.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju