Nedaleko od Madrida i Guadalajare u Španjolskoj naići ćete na Cuencu, kraj koji je poznat po lijepim selima, arhitekturi, ali i nevjerojatnoj prirodi – kao i neobičnoj planinarskoj stazi.

Kružna planinarska Ruta lica ima neobičan i pomalo mističan štih, a dok hodate pored 18 skulptura, ispratite će vas njihov pogled. Veličine od tek 30 centimetara, pa do šest metara visoke skulpture isklesane u pješčenjaku počele su nicati 1992., kada su se umjetnici Eulogio Reguillo i Jorge Maldonado bacili na posao.

Prvo lice koje je ugledalo svjetlost španjolskog sunca bila je La Monja (Časna sestra), a kasnije su se umjetničkom dvojcu pridružili i drugi, pa se danas onuda možete prošetati prirodom koja svojim skulpturama budi asocijacije na azijske, drevne grčke i pretkolumbijske kulture.

Jedna od najpopularnijih skulptura je El Chermary, uspavani div visok više od dva metra. Na stazi se nalazi i čuvar šume - skulptura El Chamána, kao i vilenjak koji predstavlja energiju šume. Lice smrti, velika lubanja koja kao da čeka izlazak sunca simbolizira život i smrt, a navodno je nastala jer su u okolici nađeni posmrtni ostaci. Postoji nekoliko ruta kojima možete krenuti nedaleko od grada Buendía, a razlikuju se prema zahtjevnosti i vremenu koje vam je potrebno da ih savladate. Za najkraću će vam trebati oko jednog sata.

Ruta lica je glavna, ali ne i jedina atrakcija tog područja. Gradić Buendía jedno je od onih mjesta na kojima se čini kao da je vrijeme stalo. Crkva Nuestra Señora de la Asunción, Muzej Carro (Muzej kočija), kao i Plaza Mayor s vijećnicom neke su od lokacija koje vrijedi posjetiti.

Nestvarna ljepota: Rezervat u Sloveniji u kojem se isplati provesti vikend Prirodni rezervat Zelenci - 6 Prirodni rezervat Zelenci - 5 Prirodni rezervat Zelenci - 1 +3 Prirodni rezervat Zelenci - 3

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju