Ljubitelji prirode traže sve više lokacija u kojima mogu uživati vikendima. Mi smo pronašli jednu od njih, a zove se Prirodni rezervat Zelenci u susjednoj Sloveniji koji je sa svojih 15 hektara idealno mjesto za istraživanje.

Za Kranjsku Goru u Sloveniji vjerojatno ste čuli i ako ste je posjetili, sigurno ste uživali i svidjelo vam se. No, samo 3 kilometra dalje nalaze se Zelenci, prirodni rezervat koji je dom raznim životinjama, ali i biljkama i savršeno je mjesto za nastavak istraživanja slovenskih prirodnih ljepota.

Bilo da je proljeće, ljeto, jesen ili zima, ovo je mjesto koje će vas zbog svoje netaknute prirode zaista iznenaditi. Smješteno tik uz Kranjsku Goru i alpsko selo Podkoren mami mnoge posjetitelje, pogotovo goste iz Italije i Austrije jer je granica ovih dviju država od lokacije udaljena samo pet minuta vožnje.

Rezervat Zelenci nalazi se na sjevernom dijelu Nacionalnog parka Triglav, dok se na južnom dijelu rezervata nalazi šumovito područje Vitranc, a na sjeveru Karavanka. Tu je i močvara Drni duga 1200 metara, a ono što posebice veseli sve posjetitelje je istoimeno jezero Zelenci.

Voda u jezeru toliko je bistra da ćete se zaista iznenaditi. No, sigurno se sad pitate zašto jezero nosi naziv Zelenci, a spomenuli smo bistru vodu.

Naime, smaragdno zelena boja nastaje zahvaljujući slojevima jezerske krede, a kristalno čista hladna voda izvire iz njezinih dubina. Upravo je zelena boja zaslužna za naziv, a najbolje ćete boje doživjeti prošećete li kraj samog jezera drvenim puteljcima.

Ako jezero poželite vidjeti iz zraka, popnite se na obližnji vidikovac i uživajte u pogledima. Okrenite se oko sebe i ugledat ćete pašnjake na kojima obitavaju krave na poljima, a ugledat ćete i izvor iz kojeg krivudati kreće rijeka Sava Dolinka po sjeverozapadnoj Sloveniji kao i slovenske Alpe.

Jezero je posebno i po tome što se nikad ne zamrzava, a prosječna mu je godišnja temperatura 6 stupnjeva Celzijusa. Pogledi su zaista posebni kad shvatite da u bistroj vodi vidite refleksije obližnje prirode koja ovom mjestu daje posebnu čar.

Ako se nalazite na Kranjskoj Gori, do samog jezera možete pješice označenom pješačkom i biciklističkom stazom, a za samu šetnju rezervatom trebate izdvojiti svega 30 minuta. Vjerujte, isplati se.

Ako iz smjera Kranjske Gore dolazite automobilom, besplatno parkiralište ćete pronaći s lijeve strane ceste nakon sela Podkoren do kojeg će vam trebati svega 5 minuta vožnje. Od samog parkirališta do jezera trebat će vam 10 minuta lagane šetnje, a ako ogladnite, upalite Google Maps i zaputite se prema restoranu Lačni Kekec i uživajte u lokalnoj gastronomskoj ponudi.

 


 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju