Sigurno ste već vidjeli njegove fotografije na društvenim mrežama, no možda niste znali gdje se točno nalazi. Zovu ga draguljem talijanske rivijere i rajem kraj mora – ne bez razloga. Dobro došli u talijanski Portofino!

Pogled na Portofino s brda ono je što se najviše pamti: zgrade šarenih fasada tih uz more i luku, smještene podno šumovitog brda.

„Stane u džep“

Riječ je zapravo o malom, slikovitom selu savršenom za one koji ne žele juriti autom ili hvatati autobuse da bi obišli grad. Portofino se obilazi polako, pješke, bez gužve i nerviranja.

Stoga i ne čudi što ga mnogi opisuju kao mjesto koje stane u džep. Površina mu je manja od 3 kvadratna kilometra. Broj stanovnika? Tek oko 440.

Tijekom sezone ovdje rado zalazi svjetski jet-set na jahtama, no iako bismo mogli pomisliti da je Portofino rezerviran samo za one dubljeg džepa, moguće je pronaći i sasvim pristojne opcije.

Osim toga, Portofino je maleno mjesto koje turisti uglavnom posjećuju u sklopu kraćeg izleta. Odlična je ideja ako se nalazite u Genovi, koja je udaljena malo više od pola sata vožnje uz obalu.

Rovinj na steroidima?

Njegov turistički uspon počeo je u 19. stoljeću kada su ga otkrili britanski, a potom i drugi europski aristokrati. Došli bi ovamo u kočijama i s konjima te kupili raskošnu rezidenciju.

Svojedobno su ovdje boravili engleski kralj Rikard I., američki pjevač Frank Sinatra i francuski pisac Guy de Maupassant, ali i brojni talijanski umjetnici – naročito slikari, koji su ovdje pronalazili mir i inspiraciju.

Život lokalnih, skromnih ribara potpuno se promijenio. Njihov je zanat pao u sjenu turističke industrije, a nakon Drugog svjetskog rata na gradskim ulicama osvanuli su deseci chic restorana i kafića.

Danas se pored grada (ako ga se gradom uopće može zvati) nalazi i raskošan park prepun autohtonih vrsta drveća, cvijeća i životinja. Na sredini poluotoka, na brdu, nalazi se veliki dvorac Brown iz 15. stoljeća, koji se inače vidi i iz gradske luke. U njemu je danas smješten muzej s vrtom u kojem možete boraviti tijekom ljetnih dana.

Lijepo uređene staze prikladne su i za ljubitelje laganih šetnji i za planinare, a s vrha se pruža nevjerojatan pogled na more.

Budući da je riječ o malo ekskluzivnijem mjestu, zgodna je opcija za neki lijepi događaj poput godišnjice ili medenog mjeseca. No ako ste u prilici, najbolji je za hedonistički tretman dobrim vinom, hranom i dozom Mediterana.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju