Na prvi pogled Quinta da Regaleira djeluje kao prizor iz filmova ili jedno od onih fotošop-manipulacija na Instagramu – jer je naprosto nevjerojatno da postoji ovakvo mistično i raskošno zdanje, a da već nije razvikano poput brojnih drugih palača i dvoraca. Štoviše, zbog gustog raslinja i zelenila koje ju okružuje mogla bi vas zavaravati na prvi pogled, kao da je napuštena. No, daleko bilo…

Quinta da Regaleira je imanje, kao što joj govori i samo ime – riječ quinta u Portugalu označava povijesne vile i palače koje su bogataši često gradili kao vikendice u ruralnim dijelovima i prirodi. Zovu je još i „palačom milijunaša Monteira“, po prijašnjem vlasniku Antoniu Monteiru koji je nasljedio obiteljsko bogatstvo, a potom ga umnožio investicijama u portugalskoj koloniji Brazilu krajem 19. stoljeća.

Nakon Monteira imanje je preuzela bogata trgovačka obitelj iz Porta, koja je uz pomoć talijanskog arhitekta Luigija Maninija dovršila je 19110. godine ovo velebno zdanje koje danas vidimo i koje se proteže na četiri hektra površine. Dodali su i mnoštvo zanimljivih simbola koji imaju veze sa svijetom alkemije, masona, vitezova templara i drugih, a sama arhitektura oslanja se na mješavinu starorimskog, gotičkog, i renesansnog stila.

Krajem 20. stoljeća imanje je preuzela japanska tvrtka, pa je u periodu njihove „vladavine“ javnost ostala uskraćena za ulaz u omiljene perivoje i palaču. Srećom po njih, to nije dugo trajalo jer je 1998. godine portugalsko Ministarstvo kulture proglasilo ovo imanje vlasništvom od javnog interesa, te je iste godine otvoreno za javnost.

Danas se palača Quinta da Regaleira smatra jednom od najljepših u Portugalu. Proteže se na čak pet katova, a na svakome se nalaze prostorije u kojima možete vidjeti kako je izgleda svakodnevni život: od dnevnog boravka i blagovaonice, do spavaće sobe i podruma u kojima su se nalazile spavaće sobe posluge. U sklopu palače nalaze se kapelica, raskošni park s jezercima i izvorima vode te fontanama.

Park i šuma koji okružuju palaču djeluju pomalo divlje, što joj daje posebnu čar, a ova divljina proizlazi iz Monteirove sklonosti primitivizmu. Naravno, ne primitivizmu s balkanskim konotacijama, već umjetničkom idealiziranju onog primitivnog u prirodi, što često asocira na zlatno doba ili nostalgiju za rajskim vrtom.

U parku se također nalazi mnoštvo tunela i malih špilja, te spiralne stube koje vode duboko u tzv. „izvor inicijacije“ koji svemu daju još jednu dodatnu mističnu i kultnu notu. Nije ni čudo što cijeli kompleks mediji i danas nazivaju „najtajanstvenijim mjestom u Portugalu“.

Veličanstveno imanje Quinta da Regaleira nalazi se nedaleko od povijesne jezgre gradića zvanog Sintra, smještenog uz sam rub Lisabona. Do njega se iz Lisabona lako dolazi vlakom za svega nekoliko eura. Sintru nazivaju romantičnim selom Portugala, a ako se pitate zašto vam zvuči poznato – vjerojatno ste već barem na slikama vidjeli palaču Pena koja se smatra jednim od sedam portugalskih čuda.

Izgrađena je kao ljetna rezidencija koja očarava svojim oblicima i bojama u kombinaciji s okolnom šumom Parque de Pena. Pa, ako već idete u posjet Quinta da Regaleira, svakako svratite i u predivnu Sintru.

Zlatne cake: Što isprobati, a što preskočiti u fantastičnom Lisabonu i okolici Lisabon - 11 Lisabon - 13 Lisabon - 19 +31 Lisabon - 15

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju