Kad razmišljate o svojem idućem godišnjem odmoru, Oman vam vjerojatno baš i neće doći u misli. Netko će se vjerojatno pitati na kojem je uopće Oman kontinentu? Oman se nalazi na Bliskom istoku, južnije od Ujedinjenih Arapskih Emirata i Saudijske Arabije.

Mala država velikih potencijala

U Omanu biste vrlo lako mogli potrošiti i dva tjedna godišnjeg s obzirom na veličinu zemlje. Pogledate li na karti, ništa spektakularno, no usporedimo li brojke, lako možemo zaključiti kako je Oman 5 puta veći od Hrvatske. Na gotovo 309 tisuća kilometara kvadratnih, koliko Oman ima, živi tek oko 320 tisuća ljudi više nego u Hrvatskoj. Dakle, velika država s malim brojem stanovnika, ali kakvih stanovnika. Omanci su poznati po svojoj gostoljubivosti i srdačnosti, baš kao i stanovnici većine arapskih zemalja.

Kretanje po Omanu

Najbolji je način za posjet Omanu, naravno, zrakoplovom. Iz Zagreba možete čak dva puta dnevno stići do Muscata koji je glavni grad, uz presjedanje u Dohi. Jednom kad stignete u Muscat, najbolje je dva do tri dana provesti u tom obalnom gradu, a potom unajmiti automobil i zaputiti se u istraživanje ostatka države. Na taksi i ne pomišljajte jer, za usporedbu s ostalim destinacijama na Bliskom istoku, taksi je ovdje nerealno skup.

Primjerice, za vožnju od 5 minuta platit ćete oko 180 – 200 kuna. Usporedbe radi, to je iznos koji ćete u Dohi potrošiti na pet dana odmora, ako Uber koristite tri do pet puta dnevno. Nevjerojatna razlika. Najbolje je koristiti autobus, oni su moderni i dovest će vas u bilo koji dio Muscata.

Posjetite najljepšu atrakciju Omana

Wadi Shab najbolje je mjesto koje ćete posjetiti za vrijeme svojeg putovanja Omanom. Wadi (klisura) je lijepa, a za istraživanje pješke potrebno vam je 45 minuta. Zanimljivo je da ćete putem imati prilike istražiti mnoge bazene smaragdnozelene vode savršene za hlađenje tijekom planinarenja. Nakon šetnje doći ćete do posljednjeg dijela u kojem možete plivati kroz špilju i vidjeti slap na kraju.

Wadi Shab nalazi se na sat i pol vožnje od glavnog grada Muscata. Do njega se lako može stići automobilom jer se nalazi uz samu cestu. Jednom kad stignete do odredišta, trebat će vam oko 3 minute vožnje brodom kako biste stigli do početne točke za turu. Vožnja brodom stoji 1 omanski rijal (oko 18 kuna). Planirajte provesti oko 3-4 sata u Wadi Shabu, a kako biste izbjegli podnevne vrućine, jutarnja šetnja bila bi vam najbolja opcija.

Kampirajte u pustinji

Uz Wadi Shab, jedna od aktivnosti koja će vam zasigurno ostati u sjećanju jest i kampiranje u pustinji Wahiba Sands. Omanska je pustinja ogromna i dio je područja zvanog Prazna četvrt. Prostire se kroz dio Ujedinjenih Arapskih Emirata, Jemena i Saudijske Arabije, dok su pijesci Wahiba samo vrh pustinje. Vožnja do kampa može se obaviti automobilom 4 × 4, samo ponesite dovoljno vode sa sobom i malo ispušite gume u jednoj od lokalnih trgovina u gradu prije nego što uđete u pustinju. Pustinju je najbolje posjetiti zimi između listopada i ožujka, a ljeti se temperatura može popeti i do 50 stupnjeva te zna biti nepodnošljivo.

Muscat, glavni grad koji ne bi trebalo zaobići

Ako planirate razgledavati Muscat, najljepša turistička atrakcija u gradu svakako je džamija Sultana Qaboosa. Izgrađena je 2001. godine i danas je najvažnije duhovno mjesto Omana. Njezina ljepota definirana arhitekturom i detaljima privlači pažnju posjetiteljima iz cijelog svijeta. Prilikom posjeta imajte na umu da ste u muslimanskoj zemlji i da je potrebno poštivati neka pravila posjeta vjerskim građevinama, što bi značilo da su duge hlače i majice dugih rukava potrebni za ulazak u džamiju.

Posjetite Nizwu, jednu od najstarijih građevina u Omanu

Uz Muscat, u Omanu se svakako isplati posjetiti i Nizwu, gradić smješten oko 2 sata lagane vožnje od glavnog grada. Ovdje ćete pronaći tvrđavu Nizwu, koja je jedna od najstarijih i najljepših dvoraca Omana. Ovo je sjajno mjesto u kojem možete provesti nekoliko sati. Saznat ćete puno zanimljivih priča o tvrđavi, njezinim namjenama i obrambenom sustavu. Popnite se do velike glavne okrugle utvrde i pogledajte pogled na zelenu oazu palmi. Ulaz u tvrđavu iznosi 5 omanskih rijala (oko 90 kuna).

Spavajte u blatnom gradu

Ako želite doživjeti pravo, autentično iskustvo u Omanu, preporučujemo vam da odsjednete u lokalnom selu blata. Misfat Al Abriyeen izgrađen je na planini u regiji Al Hamra. Kuće imaju krovne terase s pogledom na prekrasne vrtove na kojima uzgajaju plodove poput banana i datulja. U gradu postoje dva smještajna objekta koja se nazivaju "Misfahs". Nude sve pogodnosti koje su vam potrebne – dobar krevet, klima-uređaj, doručak i večeru. Automobil morate parkirati oko 8 minuta hoda od smještaja jer automobili ne mogu pristupiti selu. Pravo iskustvo koje ćete pamtiti cijelog života.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju