Putovanje automobilom vjerojatno je najbolji način za obilazak ove predivne zemlje. Kako bismo vam pomogli, ovaj put smo se odlučili za sedam gradova koje svakako valja obići na proputovanju od sjevera pa do metropole!

Torino

Put, kako smo i rekli, započinje u Torinu. Prvi glavni grad Italije krasi barokna arhitektura, čiji su najbolji primjeri Palazzo Reale i Palazzo Madama. Iz ovog grada potekao je i poznati talijanski brend automobila – Fiat, a Torino je ujedno i grad u kojem ćete kušati neke od najfinijih čokolada u zemlji i to u vrhunskim čokolaterijama kojima grad obiiluje.

Milano

Nakon Torina, idemo do Lombardije, točnije do slavnog Milana. Prva asocijacija na grad je mnogima moda, no ovdje postoji mnogo, mnogo više od toga. Posjetite slavnu milansku katedralu koja se gradila gotovo šest stoljeća, ali i posjetite mnogo manju crkvu Santa Maria delle Grazie u kojoj se nalazi slavna Leonardova „Posljednja večera“. Naravno, tu je i opera u Scali, nogomet na San Siru, ali i mogućnost luksuznog šopinga u galeriji Vittoria Emanuelea II.

Verona

Put nastavite dalje prema gradu najpoznatijih ljubavnika, Romea i Julije. Tu možete posjetiti i Julijinu kuću, no uz šetnju prekrasnim gradskim ulicama, najboljom nam se idejom čini odlazak na operu ili koncert u golemu rimsku arenu. Poslušati neku od Verdijevih uspješnica pod vedrim nebom poseban je užitak za sve ljubitelje opere, no ovo je mjesto i gdje koncerte održavaju neka od najvećih imena svjetske glazbene scene.

Venecija

Kakav bi to road trip bio bez da se zastane u romantičnoj Veneciji? Ovaj grad, najpoznatiji po svojim kanalima, prepun je renesansnih i gotičkih palača, a idealno je i odredište za medeni mjesec ili vikend putovanje. Ovdje se nećete kretati automobilom, već pješice, vaporettom ili gondolom, te tako otkrivati nebrojene venecijanske otoke. Naravno, i ovdje ima kulture na „prodaju“, pa ne zaboravite svratite na trg i u baziliku svetog Marka, obići duždevu palaču, muzej Peggy Guggenheim...

Bologna

Čudesna arhitektura o kojoj smo nedavno pisali ono je što će vas oduševiti po dolasku u ovaj grad. Naravno, ovdje se sjajno i jede, te grad ne nosi bezveze nadimak „debela“. Drugi nadimak je „crvena“, a kad vidite crvenilo koje se prostire pred vama s tornja Asinelli, sve će vam biti jasno... U svakom slučaju, iako manje razvikana od drugih gradova s ovog popisa, Bologna nije ništa manje vrijedna posjete.

Firenca

A što tek reći o najpoznatijem toskanskom gradu? Renesansne crkve, muzeji i galerije skrivaju nebrojena umjetnička djela. Michelangelov David, Botticellijeva Venera, Giottove freske – samo su mali dio remek djela koje možete pronaći u Firenci. Ovdje su radili i slavni arhitekti, pa je itekako poznata Brunelleschijeva kupola na čudesnoj firentinskoj katedrali Santa Maria del Fiore. Naravno, dobrodošla je i šetnja uz rijeku Arno, ali i gastronomski užitci su zajamčeni, jer nije lako odoljeti slasnoj fiorentini...

Rim

I na kraju, opće je poznato kako svi putevi vode u Rim. Teško je opisati što ovdje sve možete raditi i vidjeti. Čudesne građevine poput Koloseuma i bazilike svetog Petra, ali i muzeji poput Vatikanskih – čekaju spremno na vas. Odmoriti se možete u parku Galerije Borghese, ali naravno, opcija je uvijek i posjet izvrsnoj četvrti Trastevere, gdje vam jela i pića neće nedostajati.

Talijanski specijaliteti obožavani su diljem svijeta, a želite li makar hranom otputovati hedonističkom ''čizmom'', od ponedjeljka, 11. listopada posjetite svoj obližnji Lidl i uživajte u Okusima Italije.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju