Tek 20-ak kilometara od Plitvičkih jezera, u blizini magistralne cesta Zagreb - Split, nalaze se Braraćeve špilje, sigurno jedan od fascinantnijih hrvatskih speleoloških objekata uređenih za posjete.

Prema jednoj teoriji, špilje su nazvane po nekom Baraću koji je ovdje pobijedio turskog gorostasa, dok druga kaže da su špilje mađarski vojnici za vrijeme Austro-Ugarske Monarhije prozvali prijateljskim špiljama (barát – prijatelj).

Područje oko Baraćevih špilja, i one same, pod zaštitom su kao značajni krajobraz, što zbog bogatih arheoloških i paleontoloških nalazišta, što zbog ostataka špiljskog medvjeda i lava i, naravno, zbog samih špilja i njihovih fascinantnih ukrasa, stalaktita, stalagmita i stalagnata.

Gornja Baraćeva špilja jedina je otvorena za turističke posjete. Osvijetljenim putem prolazite u pratnji stručnog vodiča i usput učite o tisućljetnom nastajanju špilje, njezinoj geološkoj građi i arheološkim nalazima. Prava špiljska umjetnička djela dočekuju vas u svakoj dvorani te špilje, počevši od samog ulaza i Dvorane guana, kroz Dvoranu slonovih nogu, do Dvorane izgubljenih duša. A poseban je pak doživljaj doživjeti špilje u potpunom mraku i potpunoj tišini. Temperatura u špilji čitave je godine 9 stupnjeva, pa ponesite prikladnu odjeću čak i ako nas ovo lijepo bablje ljeto i dalje bude mazilo.

Baraćeve špilje najavljuju promotivni tjedan početkom sljedećeg mjeseca, od 1. do 8. listopada, kada će cijene ulaznica biti povoljnije. Idealna je to prilika svima koji ih još nisu posjetili – da to učine i dožive očaravajuće bogatstvo krškog podzemlja.

Uz špilje je uređeno i izletište na kojem se možete opustiti uz sportska igrališta ili piknik uz izvor Baraćevac, a odatle kreću i tri uređene kružne pješačke staze nazvane po velikim zvijerima koje žive unutar značajnog krajobraza Baraćeve špilje – Vučja staza (1,2 km), Risja (3,1 km) i Medvjeđa (7,5 km). Prateći markacije u obliku vučje, risje ili medvjeđe šape, možete upoznati i nadzemno krško bogatstvo.

Ako vas vrijeme ne posluži, nastavite istraživati uzbudljivo krško podzemlje. Samo dvije minute vožnje automobilom udaljen je Centar podzemne baštine Speleon, koji će svojim modernim izgledom i interaktivnošću oduševiti i velike i male. U njemu vas čekaju fosilni ostatci životinja iz ledenog doba koji će vas povesti u šetnju tim krajem dugu deset tisuća godina i predstaviti vam lavove, hijene, vunaste nosoroge i ostale velike zvijeri koje su nekad tu živjele.

  Speleon – novi planet ledenog doba: Istražite novootvoreni posjetiteljski centar po promotivnim cijenama Hiperrealistična replika vunastog nosoroga čiji ostatci su pronađeni u Gornjoj Baraćevoj špilji Speleo poligon (dječja igraonica) Anatomija velikih zvijeri +3 Suvremena speleološka oprema

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju