Kad bi zidovi prolaza, koji je danas dio kompleksa Pravnog sveučilišta u Amsterdamu, mogli govoriti, ispričali bi priče o duhovima prošlosti. Taj mračni dio grada – Oudemanhuispoort ili Prolaz starog čovjeka, u svojih je 400 godina postojanja bio samostan, bolnica za žrtve kolere, umjetnička akademija i muzej.

Krajem 19. stoljeća ta je natkrivena šetnica postala omiljeno okupljalište umjetnika i kreativaca svih vrsta, koji su ondje dolazili po rabljene grafike, note i knjige na štandove trgovaca. Prodavači su se zadržali do danas, a porazgovarate li s nekime od njih o povijesti prolaza, možda vam kaže kako je upravo Vincent van Gogh nekoć bio jedan od kupaca koji je ondje pronalazio inspirativne japanske grafike i s vremenom postao entuzijastični kolekcionar.

Grafike koje su velikom umjetniku ponudile novi pogled na svijet itekako su utjecale na njegova djela. I danas se svakojakih zanimljivih knjiga i predmeta može pronaći na štandovima koji se nižu s obje strane prolaza između Oudezijds Achterburgwala i Kloveniersburgwala. Prolaz je osobito popularan kada se u Amsterdamu spusti kiša jer je natkriven i služi kao utočište od nevremena.

Odvede li vas put u Oudemanhuispoort, dobro je znati da radi i nedjeljom. I dok se neke knjige mogu kupiti za samo nekoliko eura, prosječna cijena knjiga kreće se oko 10-15 eura.

Uzbudljiva kuhinja: Najbolji gradovi za vegane i vegetarijance u kojima se mogu pojesti slasna čudesa Berlin Edinburgh Edinburgh +4 Edinburgh

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju