Uluru ili Ayers Rock najveći je monolit na svijetu. To brdo napravljeno od crvenog pješčenjaka s maksimalnom visinom od 348 metara smješteno je u južnom dijelu Sjevernog teritorija. Smatra se jednim od najpoznatijih prirodnih fenomena u Australiji.

Uluru se nalazi u središnjem polupustinjskom dijelu Australije u kojem prosječno padne tek oko 300 milimetara kiše. Iako su kiše rijetke, kada se dogode – najčešće u ljeto, odnosno od studenog do ožujka – mogu biti vrlo obilne.

Autocesta u Australiji Putovanja Ne pokušavajte je prijeći u jednom danu! Ovo je najopasnija autocesta u Australiji

Nakon obilnih kiša Uluru se transformira u mjesto s čarobnim vodopadima. Kišnica se počinje slijevati sa stijena, što stvara zapanjujuće prizore. Uz to, padaline nahrane suho područje te potaknu rast sandalovine, eukaliptusa i različitog raslinja u okolnoj ravnici.

To je i područje s velikim temperaturnim razlikama. U srpnju temperatura iznosi oko 5 Celzijevih stupnjeva, a u siječnju doseže 37 stupnjeva. Ne čudi stoga što voda brzo ispari u ljetnim mjesecima.

Slika nije dostupna Zanimljivosti Priča o ekscentričnom milijunašu koji već 23 godine sam skvotira na izoliranom otoku

Neke statistike govore da Uluru svake godine posjeti oko pola milijuna stanovnika, a da svega jedan posto uživo svjedoči slijevanju kišnice u obliku vodopada s njegovim raskošnih stijena.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju