Koliko bi nekad bilo jednostavnije biciklom proći kao po autocesti, kada prelazimo dalek put. Naravno, čarolija putovanja biciklom sastoji se upravo u doticaju s prirodom i okruženjem, ali ponekad teren zna biti vrlo zahtjevan, a put dugačak. Nekad ne bi škodila neka prečica, zar ne?

Toga su se dosjetili Koreanci koji su odlučili svoje bicikliste uključiti na autocestu na način da su sigurni i oni, i automobili, i okoliš.

Autocesta koja povezuje gradove Daejon i Sejong duga je 32 kilometra – no, kako vole istaknuti, nije riječ samo o autocesti, već konceptu i načinu življenja.

Između traka za automobile izgrađena je još jedna cesta, namijenjena biciklistima. Ono što ju čini drugačijom i „humanijom“ jest njen krov koji se sastoji od solarnih panela.

Ne samo što štite bicikliste od sunca i vrućine, već i proizvode rasvjetu za autocestu na ekološki prihvatljiv način. Osim toga, solarni paneli pružaju dovoljno energije i za punionice električnih automobila.

Sličan projekt postoji i u Nizozemskoj. Zove se SolaRoad, no tu biciklisti voze po solarnim panelima, dok su im Koreanci od njih ipak napravili krov nad glavom.

Ako se pitate što biciklisti rade kada požele sići s autoceste, znajte da su im osigurani i podzemni tuneli kroz koje mogu sigurno skrenuti s puta.

Postoji jedan problem, a to je taj da su biciklisti na ovoj stazi izloženi zraku zagađenom ispušnim plinovima iz automobila. Premda postoje zaštitne ograde sa strane, one nažalost ne mogu tu puno pomoći. No, ne sumnjamo da će se Koreanci ubrzo dosjetiti rješenja, kao što su učinili sa šumskim tunelima u Seoulu.

Evo kako to za sada izgleda iz zraka:

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju