Iznad kanjona rijeke Kalarytikos u planinskom lancu Athamanika sakriven je samostan grčke pravoslavne crkve posvećen Djevici Mariji. Riječ je o samostanu Kipinas – jednom od najljepših i najimpresivnijih kompleksa ove vrste u Grčkoj.

Samostan se nalazi u grčkoj periferiji Epiru, a izgrađen je 1212. godine na ulazu u špilju unutar stijene. Na ovo mjesto slučajno je naišla grupa svećenika iz obližnjeg samostana Vyliza koja je željela uspostaviti novi crkveni red.

Meteore Putovanja Bijeg od svega i svih: Jeste li za odmor na litici visokoj 500 metara?

Tražeći savršenu lokaciju ugledali su rupu u planini, a popevši se na strmu padinu uvidjeli da je riječ o špilji ispunjenoj stalaktitima i stalagmitima ispred koje se nalazio ponor od šest metara. Posluživši se dugim štapovima, prešli su na drugu stranu i započeli planirati svoju budućnost.

Jedna od najvećih opasnosti u ono doba bili su pljačkaški napadi. Da bi se od njih obranili svećenici su izgradili visok zid, teška vrata i pomični drveni most koji je premošćivao ponor. Svaki put kad bi im se približili opasni razbojnici, svećenici bi podigli most i tako se spasili od napada.

Katskhi Zanimljivosti Najmirnije mjesto na svijetu: Život na stijeni visokoj 40 metara do koje ne vodi dizalo

Iako u samostanu više nitko ne živi i danas se može turistički razgledati, a drveni most i dalje postoji te se može podignuti. U samostanu se mogu razgledati crkva, neprocjenjive freske, knjižnica s nekolicinom originalnih dokumenata starih osam stoljeća, par svećeničkih odaja i zajednički prostori za molitvu i druženje.

Dakako, tu je i spektakularni pogled na čudesnu okolicu iz samostana koji privlači turiste iz cijelog svijeta.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju