Kanarski otoci, španjolski ljepotani smješteni nedaleko od obala Maroka, već dugo mame posjetitelje svojom prelijepom prirodom, nacionalnim parkovima, blagom klimom, vulkanima, niskim cijenama… Možda najpoznatiji otoci u toj zbirci su Tenerife i Fuerteventura, a danas idemo upravo tamo, na obale Fuerteventure.

Na sjeveru otoka smjestila se plaža koja nas je odmah asocirala na najljepšu kinodvoranu na svijetu. Sjedala su beskrajan topli pijesak, platno su more i nebo, a grickalice su nadohvat ruke. Okej, ne možete ih baš grickati, ali kad ih vidite, bit će vam jasno zašto se ova plaža zove Popcorn beach ili Plaža kokica. Službeno se doduše zove Playa del Bajo de la Burra, ali to je podatak potreban jedino za Googleove karte jer ju nitko više tako ne zove.

Kada dođete na plažu, uočit ćete da je njezin pijesak prošaran nečim nalik na tisuće bijelih kokica. Dugo se širila priča o bijelim koraljima, no to nisu koralji. Riječ je zapravo o mrtvim algama koje se formiraju u moru, a nakon smrti pobijele poput vapnenca. More ih potom nanosi na obalu. Pojava sama po sebi nije tako rijetka i moguće ih je pronaći diljem svijeta, no ovdje su se jednostavno našle u velikom broju.

Lokalni stanovnici tvrde da je plaža oduvijek tako izgledala, tj. otkako ju oni pamte. No morala je pričekati da se razvije aplikacija zvana Instagram kako bi se proslavila u svijetu pod heštegom #popcornbeach.

No to nije sve. Plaža je također prošarana crnim vulkanskim kamenčićima, pa je cijeli vizualni dojam još nevjerojatniji. Koliko god da je izazovno, nemojte ih nositi doma. Znanstvenici su u više navrata upozoravali da, ako ih turisti nastave krasti s plaže – za 10 godina više neće biti ničega. Sjetite se da su i kokice i kamenčići važan dio tamošnjeg ekosustava i poštujte ih.

Popcorn beach na kraju cijele priče ipak ostaje uglavnom plaža na koju dođete, divite se, fotkate – i odete. Naime, sve te kokice i vulkanski kamenčići nisu baš najudobniji, a Fuerteventure se može pohvaliti praktičnijim plažama za kupanje.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju