Nakon Varšavskog ustanka 1944. godine stanovnici glavnoga grada Poljske nakon gotovo pet godina razaranja, našli su se slobodni i okruženi ruševinama. Otprilike 85 posto zgrada je uništeno i bilo je potrebno čak 50 milijuna neplaćenih sati rada, 91 milijarda zlota i 600 milijuna cigli uzetih od rušenja kuća u drugim gradovima kako bi se grad vratio u život.

Građani koji su se vraćali u grad morali su se suočiti ne samo s razaranjima koja su se dogodila zbog oružanih borbi već i sa svjesnim spaljivanjem grada koje je naredio Adolf Hitler, koji je želio izbrisati grad s lica Zemlje.

Danas, kad se šećete ulicama starog grada, ako ne znate povijest, teško ćete povjerovati da je sve oko vas nanovo izgrađeno, od "starih" kuća pa do kraljevske rezidencije , koja je poznata po svojoj ružičastoj fasadi.

Lech Niemojewski, arhitekt koji je bio dio tima poslanog da pregleda štetu, dodao je izvješću apel u kojem je naveo: "Poljskim arhitektima! Prijatelji, Varšava vas zove! Moramo odmah početi s radom... Cijela država gleda u vas. Cijela zemlja računa da ćete odmah doći služiti velikoj stvari. Gleda vas i mučenička Varšava. Mučena, ali živa…"

Grad sagrađen prema sjećanju i slikama

Stanovnici Varšave svoj su grad dijelom rekonstruirali prema gradskim pejzažima, ili vedutama, venecijanskog slikara Bernarda Bellotta (1722.-1780.), često nazivanog Canaletto prema njegovu poznatijem ujaku. Bellotto, koji je 1768. postao dvorski slikar poljskog kralja, stvorio je prekrasne i precizne slike zgrada i trgova u Varšavi. Upravo su njegovi radovi gotovo 200 godina kasnije korišteni za transformaciju povijesnog gradskog središta iz ruševina u ono što je sada UNESCO-ova svjetska baština.

U prvim radovima koji su započeli u prvim mjesecima 1945. sudjelovalo je 1400 arhitekata, urbanista, inženjera i drugih administrativno-tehničkih radnika. Glavni radovi uključivali su: popis oštećenja, program rušenja, metode uklanjanja ruševina (oko 20 milijuna kubnih metara materijala), plan obnove grada 1946. - 1947., plan zelenih površina, popis radova potrebnih za obnovu, brojenje građevinskog materijala i strojeva, popis povijesnih građevina i radova potrebnih za njihovu obnovu i detaljni plan rekonstrukcije grada.

Rekonstrukcija Staroga grada u njegovu povijesnom urbanističkom i arhitektonskom obliku bila je manifestacija brige i pažnje usmjerene kako bi se osigurao opstanak jednog dijela poljske kulture. Grad je ponovno izgrađen kao simbol pobjede i tolerancije, u kojem je donesen prvi demokratski europski ustav, Ustav od 3. svibnja 1791. godine. Rekonstrukcija je uključivala cjelovitu rekreaciju urbanističkog plana, zajedno sa starogradskom tržnicom, gradskim kućama, krugom gradskih zidina, Kraljevskim dvorcem i važnim sakralnim objektima.

Rekonstrukcija Varšave bila je veliko postignuće koje se ne bi moglo dogoditi bez žrtve, neumoljivosti i nesalomljivog duha poljskog naroda, kao i stotina arhitekata i urbanista, koji su unatoč ponekad užasnim životnim uvjetima, poljske zime da i ne spominjemo, nastavili s naporima da obnove grad.

Poželite li naučiti i istražiti više informacija o rekonstrukciji Varšave nakon razaranja, posjetite varšavski muzej - Herritage Interpretation Center, koji daje najbolji uvod u povijest Staroga grada. U njemu možete saznati mnogo o razaranju i obnovi grada, kao i o okolnostima upisa povijesnog središta Varšave na UNESCO-ov popis svjetske baštine. Muzej se nalazi na adresi Brozozowa 11-13, a muzej možete posjetiti besplatno svakog četvrtka. Više o muzeju istražite ovdje.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju