Sjećate li se priče o Madeiri, portugalskom biseru usred Atlantika? Rajski otoci savršeni su za bijeg od priča o pandemiji i svjetskim problemima. Ovdje kao da vrijeme stoji, a život teče u skladu s netaknutom prirodom.

To je otok cvijeća i ruma, plaža i vulkana, a možda se neki sjećaju (ili su već posjetili) famozne tradicionalne kućice s krovovima od trske i šarenim fasadama. Smještene su u mjestu Santana, poznatom i po brojnim festivalima tradicionalne glazbe i plesa.

I kad pomislite da ne može bolje, Madeira opet iznenadi. Park nedaleko od Santane službenog imena Parque Florestal das Queimadas, jedna je od glavnih atrakcija otočića. Šumski putevi i cvijeće u kojem se utapaju staze navest će vas na pomisao da ste na Havajima, a istraživanje samo tog parka može trajati čak pet sati. I samo ime Madeira na portugalskom označava drvo.

Tropsku oazu zaštitio je UNESCO, a savršena je i za one koji su skloniji romantičnom pikniku nego dugim šetnjama. Kao u bajci, oko vas je samo hrpa zelenila, sunca, endemskih vrsta cvijeća i pokoja neobična životinja kao što je dugonogi golub. Uđete li dublje u šumu, otkrit ćete impresivne stijene prekrivene mahovinom i uživati uz zvuk slapova.

Zanimljivo je da Madeira skriva više od 40 kilometara tunela iskopanih kroz otočne stijene, a mnogi od njih nalaze se u šumi parka Queimadas. Možda biste pomislili da su izgrađeni za vrijeme svjetskog rata (makar, tko bi ratovao tamo?), no zapravo su stari čak 500 godina. Izgradili su ih tadašnji zarobljenici u ratu i robovi kako bi se uz pomoć njih gradili i održavali brojni akvadukti po otoku. Zovu se „Levadas“ i možete ih i danas vidjeti u planinarskim šetnjama.

I sad pomišljamo da bolje ne može, a znamo da ćemo uskoro otkriti još koju ljepotu portugalskog bisera…

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju