I da ne znamo gdje se nalaze, želimo poći onamo! Simpatične tradicionalne kućice na moru s krovovima od trske i šarenim fasadama navode na pomisao da se nalaze negdje na dalekim Havajima ili drugim egzotičnim mjestima. Na našu sreću, ipak su nam bliže nego što se čini.

Nalaze se na portugalskom otočju Madeira u Atlantskom oceanu, sjeverno od poznatijeg otočja Kanari. Unutar njega ističe se mjesto sanjivog imena Santana, sa svojim brojnim slapovima, kamenim uličicama, zelenim livadama i bogatim vrtovima u cvijeću.

No glavna su atrakcija Santane kućice čiji krovovi sežu do poda, bijelih fasada i crveno-plavih prozora. Okružene zelenilom palmi i raslinja, tradicionalne kućice postale su glavni simbol na svim razglednicama.

Odmah ćete uočiti da su to vrlo niske kuće. Mnogi Europljani koji dolaze moraju pognuti glavu kad prolaze kroz ulazna vrata, no što je malo čučnjeva za iskustvo boravka u autentičnom domaćinstvu?

Upravo su mještani zaslužni za njegovan izgled tradicionalnih kuća i vrtova koji im pripadaju. Vjeruje se da potječu još iz 16. stoljeća, a izgrađene su od lokalnih materijala: drva i trske koja se svakih nekoliko godina mora promijeniti.

Svemu je pomogla i lokalna inicijativa koja nagrađuje one koji očuvaju baštinu i svake godine biraju najljepše kuće. Na taj način uspjeli su doprinijeti očuvanju čak stotinu ljepotica.

Ovdje možete kupiti i mnoštvo lokalnih proizvoda te se čak i sami okušati u nekom od tradicionalnih obrta. Redovito se održavaju i festivali tradicionalne glazbe i plesa, pa veselje ne staje samo na bojama fasade.

Na kraju svega, ne čudi što Santanu smatraju najljepšim dijelom otoka, a ni što je UNESCO odlučio da ga valja zaštiti kao svjetsku baštinu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju