Ono što prvo primijetite na Madeiri svakako je obilje zelenila koje se pruža svuda oko vas, tako da se ovaj otok, bez zadrške, usuđujemo proglasiti rajskim vrtom.

Avokado, mango, orhideje, bugenvilije cvatu svugdje uokolo na bogatom tlu starog vulkana. Iako je Madeira bliža Maroku, pripada Portugalu, a s prekrasnih 180 kilometara obale, mora, lijepih plaža i planinskih putova, vrijedna je svake posjete. Inače, da ne zaboravimo spomenuti, najslavnije ime koje je dao ovaj otok je ni manje ni više nego Cristiano Ronaldo!

Na sjevernom dijelu otoka, u uvali Porto Moniz, naći ćete Ribeira Da Janela, selo vinograda i fantastičnih stijena koje oplakuju ocean. Taj dio Madeire nudi rajske plaže, pa slobodno spontano izaberite bilo koju (nećete pogriješiti) i uronite u plava prostranstva.

Tradicionalna kuća Tradicionalna kuća (Foto: Getty Images)


Inače, za otok koji se hvali obalom od 180 kilometara, Madeira nudi relativno malo pješčanih plaža. No to vas zbilja ne treba brinuti, jer su ostala mjesta za kupanje bajkovita, ako vam je baš do pijeska, otiđite trajektom do susjednog otoka imena Porto Santo.

Glavni grad Madeire je Funchal, u kojem ćete se diviti povijesnim crkvama, arhitekturi i vrtovima, a možda naiđete i na rodnu kuću već spomenutog Ronalda. Najstariji grad na otoku je Machico, koji će vas zadiviti plažama, dok ćete u Calheti uživati u okusu bijelog ruma.

U zadnjih par godina na otoku su nikli brojni hoteli, a naći ćete i restorane iz Michelinovih vodiča. Oni koji žele planinariti, mogu izabrati jednu od brojnih staza.

I za kraj, znajte da je Madeira poznata i po svojim tržnicama. Najslavnija i najveća je Mercado dos Lavradores u Funchalu. Rijetko voće, povrće, cvijeće i riba samo su dio ponude koja odlično zaokružuje cijeli paket idealne destinacije – Madeire. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju