Jeste li se ikad pitali koja zemlja ima najdulju obalu na svijetu? A na kojem je mjestu recimo – Hrvatska? Prema World Factbooku, publikaciji koju, vjerovali ili ne, izdaje američka obavještajna agencija CIA, a koja uključuje podatke o svim zemljama svijeta Lijepa Naša zauzela je 21. mjesto s 5,835 kilometara obale. Svakako, nama u prilog dosta odu i otoci.

Kako god, s obzirom na veličinu zemlje rezultat je sjajan, a mi, vodeći se istim popisom, donosimo 5 zemalja koje se mogu pohvaliti s najviše kilometara obale na svijetu.

Filipini (36,289 km)

Ova zemlja, vjerovali ili ne, broji preko 7 tisuća otoka! Obala je nepravilna, razvedena bezbrojnim otočićima, uvalama i zaljevima. Obalna područja zemlje su najgušće naseljena, a otprilike 60 posto stanovništva zemlje i većina velikih gradova nalazi se uz obalu. Veliki broj Filipinaca za život zarađuje ribarstvom, ali i pomorstvom. Zadivljujuća ljepota obala Filipina također privlači tisuće turista u ovu zemlju, što zauzvrat donosi ekonomsku korist naciji.

Rusija (37,653 km)

Obala Rusije graniči s Tihim oceanom na istoku, Atlantskim oceanom na zapadu, Arktičkim oceanom na sjeveru te Baltičkim morem, Crnim morem, Kaspijskim jezerom i Azovskim morem na jugozapadu. Velik dio stanovništva zemlje živi uz obalu, a niz velikih ruskih gradova, uključujući Sankt Peterburg, Vladivostok, Jaltu, Magadan, Kalinjingrad, Baltijsk i druge, smješteni su duž obale zemlje.

Indonezija (54,716 km)

Područja duž indonezijske obale pokazuju različite obrasce krajolika, pod utjecajem prirodnih čimbenika, ali i intervencije čovjeka. Šume mangrova ekstenzivno rastu duž obala Kalimantana, Papue i sjeveroistočne Sumatre. S druge strane, uz obale sjeverne Jave i jugozapadnog Sulawesija uobičajen je uzgoj kozica. Najslikovitija obalna područja Indonezije, koja su ujedno i najpopularnija turistička odredišta u zemlji, nalaze se duž manjih otoka u istočnoj Indoneziji, južnih dijelova otoka Java i otoka Sumatre.

Nusa Lembongan, Indonezija - 3 Nusa Lembongan, Indonezija - 3 (Foto: Profimedia)

Norveška (83,281 km)

Obala Norveške vrlo je nepravilna i grubo razvedena s brojnim fjordovima i otocima duž cijele obale. Veliki dio norveškog stanovništva živi uz obalu, a glavni grad zemlje, Oslo, također se nalazi na vrhu Oslo fjorda. Norveška obala popularna je i kao turistička destinacija koja privlači posjetitelje iz cijelog svijeta, koji dolaze promatrati veličanstveni krajolik duž obale, a također gledati i polarnu svjetlost duž sjevernih obala zemlje.

Kanada (202,080 km)

Kanada, druga najveća država na svijetu po ukupnoj površini, sastoji se od deset provincija i tri teritorija. Kanada također ima najdužu ukupnu obalu među svim zemljama svijeta. Obala zemlje duga 202,080 kilometara izlazi na Tihi ocean na zapadu, Atlantski ocean na istoku i Arktički ocean na sjeveru. Većina kanadskih pokrajina i teritorija, s iznimkom Alberte i Saskatchewana, ima svoje vlastite obale. Obala zemlje pokazuje raznolike krajolike u različitim dijelovima zemlje, a većina tipova obale prisutna je oko kanadskih obala, s izuzetkom tropskih i suptropskih ekosustava kao što su močvare mangrova i koraljni grebeni.

Mali koraci s kojima možemo sačuvati naše more i otoke za generacije koje dolaze Kornati +0 More

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju