Prirodne ljepote oduvijek su na cijeni, a u ovim zemljama itekako ćete uživati u pješačenju i planinarenju. Također, ako ste jedan od onih koji i dalje snažno zaziru od koronavirusa, znajte da je i znanost pokazala kako je mogućnost za prijenos virusa na velikim otvorenim prostorima – minimalna. Stoga, ako se odlučite za bilo koju od ovih destinacija, nećete pogriješiti...

Španjolska

Mediteranske staze s pregršt sunca dočekat će vas u Španjolskoj, destinaciji prvenstveno poznatoj po kulturi i mogućnostima za ljetni odmor. Isplati se prošetati barem dijelom legendarne staze Camino de Santiago koja će vas na kraju dovesti do katedrale u Composteli. Ako pak boravite u Madridu, svakako posjetite nacionalni park Penalara. Naravno, Španjolska se može pohvaliti i planinskim stazama.

Italija

Talijanska kuhinja i brojne znamenitosti itekako su poznate, no nećete pogriješiti ni ako odlučite posjetiti Italiju te u njoj provesti aktivni odmor. Na sjeveru zemlje čekaju vas Dolomiti, pa ako odete u proljeće ili ljeto, nećete skijati u Madonni di Campiglio ili Cortini d'Ampezzo, ali ćete proći brojne staze upravo u tim mjestima. Također, moguće je i penjanje na Vezuv ili Etnu, za one malo hrabrije.

Ujedinjeno Kraljevstvo

Čine ga četiri države različitih karakteristika i krajolika, a u svima njima postoje razne staze koje će zadovoljiti i one najizbirljivije. Tako se u Walesu možete popeti na Snowdon, istražiti Lake District u Engleskoj ili se prošetati Quiraingom na otoku Skye u Škotskoj. Naravno, ako imate vremena, možete isprobati i poznatu šetnju od obale do obale, kojom ćete proći tri različita nacionalna parka te pokrajine Lancashire i Yorkshire.

Island

Ovu otočnu zemlju možda ne krasi najljepše vrijeme, ali vulkani, plaže i divovski slapovi učinit će da njega ni ne mislite. Jer, gdje je bolje popiti svježu vodu i vidjeti zapanjujući gejzir? Od planinskih staza Island se može pohvaliti stazom Laugavegur, koja je savršena za promatranje islandskog gorja, ali i stazom Fimmvorduhals, koja započinje čudesnim slapom i nudi pogled na vulkan.

Irska

Iako i ovdje vrijeme može biti problematično, pri čemu mislimo na to da u svakom trenutku može pasti kiša, umjerena klima Irsku čini savršenom zemljom za trekanje. Prođite svakako Stazom divova, a popnite se i na planinu Torc u Kerryju. Obala i priroda su savršeni, gdje god zakoračite, teško možete pogriješiti.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju